Jaktnyheter

Jägare skadad av björn – nu utreder polisen jaktbrott

Björnen, infälld i kartan, attackerade en jägare men kunde senare avlivas. Jakten bedrevs nära sjön Ljugaren i Rättviks kommun. Bild: Karta: Hitta.se, Gettyimages och privat
En jägare i Dalarna attackerades på onsdagsmorgonen av en björn i samband med björnjakt i Rättvik. – Det har upprättats en anmälan jaktbrott och mannen vårdas på sjukhus, säger polisens presstalesperson, Mats Öhman.
Jaktjournalen har talat med en jägare som var med på jakten, som bedrevs i närheten av sjön Ljugaren i Rättviks kommun. – En plott och en smålandsstövare var efter björnen och den kom i gångstånd till en väg där det stod en passkytt. Passgrannarna hörde fyra skott, sedan kom passkytten körande i en bil, rullade ur och sa åt de andra jägarna att köra honom till lasarettet, berättar jägaren. Han säger att mannen, som är i dryga 50-årsåldern, bland annat ådragit sig en bruten handled av björnens bett. – Mannen är biten i huvudet och armen och har klarat sig hyffsat. Nu ser jag att det upprättats en anmälan om jaktbrott och därför kan jag inte kommentera saken ytterligare, säger polisens presstalesperson, Mats Öhman. Vad bygger anmälningen om jaktbrott på? – Det framgår inte, svarar Mats Öhman.

Björnen beslagtagen

Björnen som attackerade passkytten avlivades av de andra jägarna. Det var en hona på 185 kilo. När bytet skulle köras till slakteriet blev jägarna uppringda av polisen som meddelade att björnen skulle beslagtas. Den fick inte köras till slakteri. – Vi fattar ingenting – och nu riskerar björnen att surna. I och för sig hade den fullt med bröd i magen, men enligt besiktningsmannen var det inget han fäste så stor vikt vid. Han sa att myndigheterna inte skulle få hålla på med annat än brödbjörnar om man gjorde en stor sak av det, säger jägaren. Beslutet att förundersökning om jaktbrott inleds är taget av miljöåklagare Åse Schoultz. Hon vill i nuläget inte lämna närmare kommentarer. Jaktjournalen har inte lyckats nå besiktningsmannen för en kommentar.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21