Jägare skadad av björn – nu utreder polisen jaktbrott

En jägare i Dalarna attackerades på onsdagsmorgonen av en björn i samband med björnjakt i Rättvik. – Det har upprättats en anmälan jaktbrott och mannen vårdas på sjukhus, säger polisens presstalesperson, Mats Öhman.

Björnen, infälld i kartan, attackerade en jägare men kunde senare avlivas. Jakten bedrevs nära sjön Ljugaren i Rättviks kommun. Bild: Karta: Hitta.se, Gettyimages och privat

Jaktjournalen har talat med en jägare som var med på jakten, som bedrevs i närheten av sjön Ljugaren i Rättviks kommun.

– En plott och en smålandsstövare var efter björnen och den kom i gångstånd till en väg där det stod en passkytt. Passgrannarna hörde fyra skott, sedan kom passkytten körande i en bil, rullade ur och sa åt de andra jägarna att köra honom till lasarettet, berättar jägaren.

Han säger att mannen, som är i dryga 50-årsåldern, bland annat ådragit sig en bruten handled av björnens bett.

– Mannen är biten i huvudet och armen och har klarat sig hyffsat. Nu ser jag att det upprättats en anmälan om jaktbrott och därför kan jag inte kommentera saken ytterligare, säger polisens presstalesperson, Mats Öhman.

Vad bygger anmälningen om jaktbrott på?
– Det framgår inte, svarar Mats Öhman.

Björnen beslagtagen

Björnen som attackerade passkytten avlivades av de andra jägarna. Det var en hona på 185 kilo.

När bytet skulle köras till slakteriet blev jägarna uppringda av polisen som meddelade att björnen skulle beslagtas. Den fick inte köras till slakteri.

– Vi fattar ingenting – och nu riskerar björnen att surna. I och för sig hade den fullt med bröd i magen, men enligt besiktningsmannen var det inget han fäste så stor vikt vid. Han sa att myndigheterna inte skulle få hålla på med annat än brödbjörnar om man gjorde en stor sak av det, säger jägaren.

Beslutet att förundersökning om jaktbrott inleds är taget av miljöåklagare Åse Schoultz. Hon vill i nuläget inte lämna närmare kommentarer.

Jaktjournalen har inte lyckats nå besiktningsmannen för en kommentar.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vargvalp konstaterad i Sjundareviret

Länsstyrelsen i Södermanlands län har fått en bild på en vargvalp i Sjundareviret och kan därför bekräfta att föryngring ägt rum, något som de tidigare förväntat sig men inte kunnat konstatera.

Ledare: Tio år av misslyckad vargförvaltning

Det må vara tioårsjubileum av Sveriges nya rovdjurspolitik, men jag ser ingen anledning att fira något. Kvar är bara bevisen för att beslutsfattare inte bryr sig om oss jägare, skriver chefredaktör Daniel Sachez.

Terroriserande älgar skjutna

Under två månaders tid har en älgko med två kalvar satt skräck i Lerumsborna. Två hundar har sparkats ihjäl och folk har blivit skadade och jagade. Nu har älgarna skjutits.

Bilden visar en gammal skottskada, menar SVA

Bilden från obduktionen visar det som SVA:s personal menar är en gammal skottskada på Älvkarlebyvargen. Veterinärerna håller för sannolikt att det är en kula som gått igenom nedre delen av buken på vargtiken.

Ny skjutbiograf i Skaraborg

Nu slipper jägare i Skaraborg resa långt för att uppleva rolig skytteträning mot rörliga mål på så kallad skjutbiograf. Ett stenkast från Hornborgasjön har nämligen Bosgården byggt en anläggning.

Länsstyrelsen Kalmar svarar på kritiken om lojakten

Svenska Jägareförbundet i Kalmar län riktar skarp kritik mot den knappa tilldelningen i vinterns licensjakt på lodjur. Länsstyrelsens vilthandläggare, Mattias Persson, svarar här skriftligt på kritiken och förklarar hur länsstyrelsen resonerat.
ANNONS ▼

Annonser