Jaktnyheter

Jägare på älg- och småviltsjakt får skjuta Färilavarg – men löshund är det oklart med

Lokala jägare får delta i vargjakten i Färila, länsstyrelsen tycker till och med att det är positivt. Nu är frågan om beslutet om användning av löshund kommer att omprövas. Arkivfoto: Mikael Moilanen och Per Jonson, montage

Länsstyrelsens personal i Gävleborg har valt att inte tillåta användning av löshund i skyddsjakten på en varg i Färila.
- Det kan bli svårt utan hund, säger jaktledaren.
- Vi har fått påstötning om det från jägarna och ska diskutera saken på torsdagen, säger länstyrelsens handläggare, Sandra Wahlund.

"}}

Det är ett område på cirka 5.000 hektar i Färila i Gävleborgs län där den närgångna och skadegörande vargen får skjutas.

– Det är inte som i södra Sverige, att det är några små dungar med skog. Det är rejäla skogsområden och på barmark skulle det underlätta kopiöst om vi får använda hund, säger jaktledaren.

Ställer sig frågande

Jaktjournalen har också talat med jägare med rovviltstövare som är beredda att hjälpa till och ställer sig frågande till varför länsstyrelsen inte ens nämner jakthundar i sitt beslut om skyddsjakt.

– Det var ett medvetet val. Vi tyckte att området är för litet för hund, men det är möjligt att vi omprövar det beslutet, säger handläggare Sandra Wahlund.

Det måste nämligen till ett separat beslut för användning av hund vid vargjakt just nu.

– Sedan de nya jakttiderna kom får hund släppas på varg från och med 1 december, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig tjänsteman vid Jägareförbundet.

Älg- och småviltsjägare

Det behövs alltså ett undantag för löshund. Däremot står det klart att lokala älg- och småviltsjägare kommer att engageras i skyddsjakten på vargen.

– Vi ska ha möte i kväll och då får vi se vad det blir för uppslutning. Det finns två jaktlag i området och många jägare ser det som en chans att vara med och bidra till bygden. Det kommer inte att bli något High Chaparral utan under ordnade former, säger jaktledaren.

Kommer vargen under älg- eller småviltsjakten kommer alltså lokala jägare att kunna skjuta den, så länge de är anmälda och godtagna som vargjägare.

– Vi tycker att det är positivt om lokala jägare kan hjälpa till, säger Sandra Wahlund.

Måste skjutas inom området

På en del länsstyrelser i Sverige har personalen upplevt det som en het potatis, att låta en större krets av jägare att delta.

– Det hänger samman med skrivningen i EU-reglerna, att jakten ska vara strikt kontrollerad. Men här i Värmland har jag själv lett skyddsjakter där lokala jägare fått vara med – bara de meddelat mig att de avser att skjuta varg om de ser den, säger Gunnar Glöersen.

Ytterkanterna för skyddsjaktsområdet utgör en absolut gräns för var jakten får bedrivas.

– Villkoret är att vargen skjuts inom området, säger Sandra Wahlund.

Men om den ses innanför skyddsjaksområdet och sedan spåras ut i angränsande områden, kan det väl inte spela någon roll om den skjuts där. Eller?

– Villkoret är att vargen skjuts inom området, svarar Sandra Wahlund.