Jaktnyheter

Jägare fällde rådjur med jättelånga framklövar

De långa klövarna är följden av att spetsen inte kunnat nötas som den ska. Orsakerna kan vara flera. Foto: Privat.

Några dagar in på nyåret fällde en jägare och JJ-läsare i Dalarna ett rådjur med jättelånga framklövar. Jägaren ville gärna veta varför defekten uppstått och nu ger personal på Statens veterinärmedicinska anstalt en förklaring.

"}}

Jägaren uppger i ett mejl till Jaktjournalen att han redan i somras såg rådjuret men sedan dess inte fått läge att fälla den. Rådjuret har haft mycket svårt att gå.

Några dagar efter nyår kom dock läget och rådjuret kunde fällas. Precis som fotot visar har rådjuret onaturligt långa klövar på frambenen. Jägaren undrar hur detta kunnat ske.

SVA ger svaret

Minerwa Löwgren, legitimerad veterinär på Statens veterinärmedicinska anstalts viltsektion berättar att det finns flera möjliga orsaker till de långa klövarna.

– Förväxta klövar hos rådjur ses då och då, men det finns ingen enskild fastställd förklaring till vad som initierar detta. Förväxta klövar anses oftast vara dietorsakade, alltför stora mängder lättsmälta kolhydrater eller allt för mycket protein kan orsaka en för hög horntillväxt. Om rådjuret då inte lyckas nöta ner klövhornet och klövarna blir lite för långa, kan rådjuret inte längre nöta spetsarna utan tillväxten fortsätter okontrollerat och kommer i slutänden ge rådjuret rörelseproblem, säger hon och fortsätter.

– Om rådjuret går på ett onormalt mjukt underlag, rör sig onormalt lite, eller har ett skadat ben, så att en eller flera klövar inte slits normalt så gör det också att klövarna kan växa till och passera gränsen för när spetsarna inte längre nöts. Det korta svaret är att det är flera faktorer som spelar in, helt enkelt.

Foto: Privat