Jaktnyheter

Jägare åtalad för vapenbrott

Geväret som avlossades inne i bostaden och revolvern som påträffades i vapenskåpet. Foto: Polisen

I januari avlossades ett hagelskott genom fönstret i en bostad i Bollnäs. När polisen anlände upptäcktes också en revolver i hemmet. Nu åtalas en 47-årig man för vapenbrott.

"}}

Händelsen inträffade i januari. Den 47-årige mannen hade fått besök av en kamrat och dennes flickvän. Det dracks alkohol och den 47-årige mannen tog vid ett tillfälle fram sitt halvautomatiska hagelgevär.

Kamraten som inte jagar, och inte heller har erfarenhet av liknande vapen, kommer åt trycket på geväret som visar sig vara laddat. Ett skott avlossas genom fönstret i riktning mot grannfastigheten.

Polis tillkallas till platsen och i 47-åringens vapenskåp hittas också en äldre revolver i kaliber .22lr som mannen saknar vapenlicens för.

Blodprov visar att 47-åringen, som äger både hagelgeväret, revolvern och även ett klass 1-gevär, vid tillfället har en promillehalt på 2.87.

Nedlagda förundersökningar

Inledningsvis var båda männen misstänkta för grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan. Förundersökningen mot besökaren som avlossade skottet är nedlagd. Även förundersökningen mot 47-åringen om framkallande av fara för annan är nedlagd. Däremot har en stämningsansökan mot 47-åringen, för olaga innehav av licenspliktig revolver, lämnats in till Hudiksvalls tingsrätt..

Mannen nekar till brott och säger i förhör att revolvern, som hade en trasig slagfjäder, var en souvenir från en släkting.

Hagelgeväret, revolvern samt ett klass 1-gevär är beslagtagna.