Jaktnyheter

Jägarbas överväger att vädja till ”Verket” om Holmens vinterjakt på älg

Skogsbolaget Holmen genomför en vinterjakt på älgkor och kalvar. Jakten får stark kritik från jägarkåren. Arkivbild: Gettyimages

Jägareförbundet överväger att vända sig till Naturvårdsverket och vädja om att skogsbolaget Holmens vinterjakt på älg stoppas.
- Den här jakten är bedrövlig, säger Gun Fahlander, ordförande i Jägareförbundet Mitt Norrland.

"}}

Det handlar om en jakt som ska genomföras i trakterna av Örnsköldsvik. Skogsbolaget Holmen skickar ut jägare för att fälla tio älgkor och 36 kalvar innan jakttiden är slut den 31 januari.

Det kommer hård kritik från jägare som anser att jakten i rådande vinterväder är oetisk, speciellt på dräktiga kor.

– Älgkor som nu är dräktiga med rådjursstora foster ska jagas ut på vägar där jägarna ska stå och slakta älgarna, säger en jägare till pappersupplagan av Örnsköldsviks Allehanda.

I tidningen Jakt & Jägare har skogsbolaget Holmens viltansvarige, Emil Fahlén, försvarat att jakten genomförs.

– Tittar man på hur en älg är byggd borde någon meter snö inte vara ett problem. Etiken tycker jag inte ens att man behöver ta upp, regering och riksdag har bestämt jakttider och det följer vi, säger Emil Fahlén på Holmen till Jakt & Jägare.

Ok, enligt länsstyrelsen

Jägareförbundet har vänt sig till länsstyrelsen i hopp om att jakten stoppas. Men länsstyrelsen ingriper inte utan hänvisar till att det är varje jägares ansvar att inte utsätta vilt för onödigt lidande.

Gun Fahlander, ordförande i Jägareförbundet regionalt i Västernorrland och Jämtland, är inte glad.

– Jag tycker att jakten är bedrövlig – att jaga dräktiga kor vid den här årstiden. Våra medlemmar är upprörda och inom Jägareförbundet får vi överväga om vi ska vända oss till Naturvårdsverket, som är ytterst ansvarigt för jakttiderna, säger Gun Fahlander till Jaktjournalen.

Senare på fredagen kom besked att den kritiserade jakten ställs in, eftersom det finns renar i området. Se länk nedan.