Jaktnyheter

”Jag var i chock” – mamma till misstänkt i Amungenfallet berättar om polisinsatsen

Tungt beväpnad polis bankade på dörren och skrek och trängde sig in i huset. Arkivbild: Gettyimages
Nu kommer flera vittnesmål om den bryska insats som tungt beväpnad polis genomförde mot de fyra misstänkta männen och deras anhöriga i Amungenfallet. – Så här kan det inte få gå till. Jag var i chock, säger mamman till en man som nu försatts på fri fot.
Vid sextiden på morgonen i tisdags väcktes kvinnan av att någon bankade hårt på ytterdörren i hennes hem i den lilla byn i Dalarna. Det var med anledning av att en varg dödats på sjön Amungen den 9 mars, mer än ett halvår tidigare, skulle det visa sig. – Jag bara for upp och öppnade fönstret lite och frågade ”vem är det?”. De skrek ”polisen, öppna genast!” Det tog tid innan jag fått på mig morgonrock, och med två livrädda hundar här. De gav sig inte utan fortsatte som galningar och skrek och bankade på dörren, berättar kvinnan. Så fort hon hon vred om låsvredet slet poliserna upp dörren. – Då stod det tre maskerade poliser från insatsstyrkan med dragna vapen och gasmasker på sig. Jag blev undanputtad och så bara for de in här, berättar kvinnan. Hon kan ingenting om vapen, men säger att det i alla fall inte var pistoler poliserna riktade mot henne. Det var vanliga poliser och kriminaltekniker också och de kom i sex-sju bilar till gården.

Insatspolis övervakade hundrastning

– Hundarna blev livrädda och jag fick inte gå och kissa eller gå ut med hundarna. En av hundarna höll på att bajsa på golvet i hallen och till slut fick jag tillstånd av insatsledaren att gå ut i trädgården i morgonrock och foppatofflor och rasta hundarna. Men då var jag vaktad av en polis från insatsstyrkan, berättar kvinnan. En besökare på gården, som skulle till stallet, omringades av poliser och fick inte gå in till hästarna. – De var väl rädda för att vi skulle förstöra bevis, eller någonting, jag vet inte, säger kvinnan. Sedan började poliserna ropa efter sonen som då var anhållen i sin frånvaro misstänkt för inblandning i illegal vargjakt på sjön Amungen.

Beslut om ny husrannsakan

Men mannen bor inte på mammans adress utan i en fastighet i närheten. – Då var de tvungna att få ett nytt åklagarbeslut om husrannsakan i den andra fastigheten. Ändå gjorde de husrannsakan här och var överallt och rotade. De var till och med i frysen, i stallet och alla småbyggnader på gården och kollade, berättar kvinnan. Poliserna tog kort på allt möjligt och krävde exempelvis bevis av kvinnan på att hon ägde regnrockar som hängde i huset. – De började härja med mig och frågade var mitt kasskåp och vapenskåp var, men jag förklarade att jag inte har varken kassaskåp eller vapenskåp. ”Va, har du inga vapen, är du inte jägare? Nej, jag är inte jägare. Jag sa åt dem att de kunde kolla mitt personnummer och se att jag inte har några vapen. ”Det har vi redan gjort”, svarade de, berättar kvinnan.

Visste poliserna att det var fel hus?

Hennes son, som poliserna egentligen sökte, hade åkt till jobbet tidigt på morgonen. Kvinnan gav poliserna hans telefonnummer och de ringde och beordrade mannen att stanna exakt på den plats där han befann sig. Kvinnan är övertygad om att polisen visste att de slog till mot fel fastighet. – På kvällen den 9 mars knackade det på två poliser och frågade efter min son. Jag fattade inte vad det handlade om utan pekade på huset där han bor, berättar kvinnan. Hon mår mycket dåligt efter polisinsatsen. Dels är hon skakad av händelsen och får bland annat hög puls så fort någon av hundarna morrar åt någonting. – Man tappar all grundtrygghet, även om jag någonstans förstår att de inte kommer att komma tillbaka hit. Men nu är identiteterna på de inblandade släppta på Internet och då kommer det väl snart aktivister hit och trakasserar oss, säger kvinnan. Hon frågar sig hur mycket hela insatsen i tisdags morse måste ha kostat när man slog till mot fyra adresser samtidigt. – Man hör alltid att polisen inte har resurser. De borde använda pengarna till gängkriminaliteten, där folk mördar, misshandlar och våldtar varandra. Det verkar finnas resurser bara polisen vill, säger kvinnan.

”Så här får det inte gå till”

Hon vill att Jaktjournalen berättar hennes historia. – Det här måste belysas – så här får det inte gå till, säger kvinnan. Svensk Jakt har under dagen rapporterat om en anhörig till en av de andra misstänkta och hur hon upplevde händelsen när polisen störtade in i ett hem där det bland annat fanns små barn. I den familjen ryckte polisen upp dörren och fyra poliser med höjda automatvapen gick in huset. Svensk Jakt skriver att kvinnan såg en röd punkt från ett lasersikte fladdra över väggarna innan en polis upptäckte henne och barnen. En fyraårig pojke är skärrad efter händelsen och har börjat kissa på sig. Åklagare Helena Eckerrot Flodin vill inte kommentera polisens insats utan hänvisar till Robert Thörnell vid polisen i Örebro. Jaktjournalen lyckas under fredagseftermiddagen inte nå Thörnell.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21