Jaktnyheter

”Jag hörde en bil i 10-15 sekunder – sedan small det”

Särnabon gick in i ett 15-tal meter i skogen och fann en skjuten tjädertupp, en hagelbössa och två hagelpatroner, varav en avlossad. Foto: Privat
Polisen har inlett förundersökning om misstänkt jaktbrott efter att en tjädertupp skjutits i Särna. – Jag hörde en bil i 10-15 sekunder, sedan small det. Vi höll mannen kvar tills polisen kom, berättar en ortsbo.
Det var i onsdags som händelsen inträffade med tjädertuppen som sköts. – Min son kom körande på vägen och såg två tjäderhönor. Han svängde upp till mitt hus, cirka 200 meter fågelvägen från tjäderhönorna. Strax därefter hörde jag bilen och sedan small det, berättar mannen. Han säger att han blev fly förbannad och kastade sig i bilen och åkte ned till platsen där skottet avlossats. – Då kom jägaren småjoggande ut från terrängen och låtsades som ingenting. När jag kollade låg det en skjuten tjädertupp 15 meter från vägen. Bredvid låg en hagelbössa och ett hagelskott och en tomhylsa. Mannen hade höger sidoruta nedvevad och jag tror att han sköt från bilen, berättar Särnabon. Jägaren hävdade att han haft fönstret öppet för att uppleva ljud och lukter från naturen.

”Jag var riktigt förbannad”

– Jag har jagat så mycket fågel i mitt liv, att jag vet att tupparna kan sitta kvar i träden så länge man är i bilen. Försöker man kliva ur sticker de, säger Särnabon. Han och hans son ringde polisen och efter närmare två timmar kom en polispatrull från Mora. – Jag var riktigt förbannad och skällde på honom – ”så här kan du väl för fan inte jaga”, berättar Särnabon. Sveaskog säljer dagkort för småviltsjakt och mannen upplever att det är många oseriösa jägare som dyker upp och skjuter mer än de två fåglar per dygn som är tillåtna. – Går man ut en jaktdag kan man höra 15 smällar i omgivningen. Det innebär naturligtvis inte att 15 fåglar skjutits, men jag är säker på att man skjuter långt fler än tillåtet, säger Särnabon. Jägaren förhöll sig lugn i väntan på polispatrullen. Särnabon inser att det skulle kunna vara farligt att konfrontera misstänka tjuvjägare. – Jag var så förblindat förbannad, så jag tog inte hänsyn till faran, säger han.

Skjuten på fel mark

Nu visade det sig att tjädertuppen var fälld på fel mark. Det var inte på Sveaskogs mark, som dagkortet gäller för, utan på en angränsande privat mark som ingår i ett viltvårdsområde. – Han påstod att han inte fattat det och skyllde på att Sveaskogs kartor är dåliga. Men jag visade honom på kartan att det var minst 300 meter utanför lovlig mark, berättar Särnabon. Mikael Hellberg är krimchef hos polisen i Mora och han bekräftar att en förundersökning om misstänkt jaktbrott har inletts. – Mer kan jag inte säga eftersom det är förundersökningssekretess, säger Mikael Hellberg till Jaktjournalen.

Hittar dunbollar på vägarna

En annan Särnabo menar att det råder ett stort mörkertal kring hur många fåglar som skjuts illegalt. – Vi hittar hela tiden dunbollar efter vägarna – platser där man ser att fågel skjutits, säger Särnabon. Sveaskog säljer årligen cirka 1 200 dagkort för småviltsjakt på ett 120 000 hektar stort området i Älvdalen. Tillkommer gör också 150 årskort, som får köpas av människor som bor i Älvdalens kommun, äger en fastighet där eller jagar älg på Sveaskogs marker. Anders Johansson är jaktansvarig hos Sveaskog och han ser inga stora problem med småviltsjakten. – Jägare överlag är skötsamma. De kontroller vi gjort har visat att allt är i sin ordning. Kortförsäljningen ger fler människor möjlighet att jaga och vi får väldigt många positiva reaktioner, säger Anders Johansson.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21