Jaktnyheter

Ja till sänkt miniminivå för vargarna – så röstade politikerna i riksdagen

En majoritet av Sveriges riksdags har beslutat att lägsta nivån för vargstammen ska sänkas kraftigt. Foto: Gettyimages

Det historiska beslutet om en sänkning av vargstammens referensvärde gick igenom också i riksdagen, när det på onsdagseftermiddagen var omröstning. Därmed har Sveriges högsta beslutande organ bestämt att lägstanivån för vargstammen ska vara 170 istället för 300 vargar.

"}}
Så här slutade omröstningen när frågan om sänkt miniminivå för vargstammen var uppe i riksdagen på onsdagen.

Jaktjournalen har rapporterat om initiativet i miljö- och jordbruksutskottet, att det så kallade refensvärdet, alltså lägstanivån för den svenska vargstammen, ska vara 170 istället för 300 vargar. Se länk längst ned.

Det är företrädare för KD, M, SD och C som drivit frågan i utskottet. Vid onsdagens omröstning i riksdagen röstade 158 ledamöter för utskottets förslag, 140 emot, en avstod och 50 ledamöter var frånvarande.

Strålande glad

Värmländske kristdemokraten Kjell-Arne Ottosson är strålande glad när Jaktjournalen når honom.

– Jag har jobbat för den här frågan i fyra år och det är fantastiskt gott att vi äntligen kommit hit, säger Ottosson.

Gunnar Glöersen, Jägareförbundets rovdjursansvariga tjänsteman:

– Det är bra att en regering som kan vinna valet i höst visar vilka intentioner man har. Men nu vill vi se verkstad också, säger Glöersen.

Kjell-Arne Ottosson är helt på det klara med det.

– Jag är fullt medveten om att det också måste bli verkstad av det här beslutet – och nästa kamp blir emot regeringen och myndigheter för att genomföra beslutet, säger Ottosson.

När blir det ett maxtak för vargarna?
– Ja, det var just det som var frågan. Dagens beslut visar i alla fall att man lyssnar på de människor som måste leva med vargarna runt om i landet. Det här var ett steg på vägen, svarar Ottosson.