Den mystiska vargen med finsk-ryska gener har inte gett ett livstecken ifrån sig på drygt fem månader. Bild: Hitta.se och Gettyimages, montage

Inget livstecken på fem månader från mystisk ryssvarg

Den mystiska vargen med finsk-ryska gener i Stenungsund kan ha lämnat området eller försvunnit av någon annan anledning. Länsstyrelsen har inte fått några livstecken från honom sedan strax före jul.

Det var i slutet av januari 2018 som DNA-tekniker analyserade en vargspillning och upptäckte att en hanvarg född av en finsk-rysk vargtik uppehöll sig i trakterna av Stenungsund. Vargens existens vållade huvudbry bland forskare och tjänstemän inom vargförvaltningen. Han gick i området tillsammans med sin far, en varg född i reviret Djurskog, men tiken har aldrig konstaterats varken i Sverige eller Norge. Hon är också alljämt försvunnen. Jaktjournalen skrev om saken första gången

”Pappan konstaterad flera gånger”

Nu visar det sig att den unga hanvargen, som man tror är född våren 2017, kan vara försvunnen. Åtminstone har man inte funnit några livstecken av honom sedan någon vecka före julen 2018. – Då fick vi in en spillning som upphittaren hade plockat i kärnområdet för de båda vargarna – i Svartedalen i Stenungsunds kommun, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland. Man letade spår under hela inventeringssäsongen, fram till 31 mars, men lokaliserade bara den äldre hanen i området. – Pappan är konstaterad genom DNA-prover flera gånger. Det har också observerats ensamma vargar i Svartedalen flera gånger, men vi vet inte vilka individer som varit synliga, säger Nelly Grönberg.

Ville att vargen skulle märkas

Hon uppvaktade Naturvårdsverkets tjänstemän och ville att vargen med de finsk-ryska generna skulle märkas, så att man skulle kunna hålla reda på den. – Jag frågade flera gånger och fick olika svar: Att det inte gick att märka vargar i Västra Götaland, eftersom det var för lite snö eller för tät skog. Men det är inte förhållanden som vi känner igen, säger Nelly Grönberg. I Jaktjournalen har Maria Hörnell Willebrand, chef för viltanalysavdelningen vid Naturvårdsverket, förklarat att märkning kan vara ”ohälsosam” för vargar.

”Överlever inte lika länge”

– Vi ser att de märkta vargarna inte överlever lika länge. När man vet att de är där så blir det oftast ett problem. Det blir en störning för vargen som inte är befogad, sa Maria Hörnell Willebrand till Jaktjournalen i mars 2018. Då är frågan om vargen som betraktas som genetiskt viktig vandrat ut för att hitta sig ett eget revir, eller om han försvunnit av annan anledning. Kommande vinters inventering kan ge svaret.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21