Jaktnyheter

Inget åtal för jägaren som sköt sin jaktkompis i benet

De båda jaktkompisarna gick på ett fält när olyckan inträffade. Bild: Gettyimages, fotomontage
Det blir inget åtal mot den jägare som av misstag sköt sin jaktkompis i benet under vildsvinsjakt utanför Växjö. Åklagare har lagt ned ärendet.
Jaktjournalen har berättat om olyckan som inträffade strax öster om Växjö den 29 augusti. De båda jaktkompisarna gick ut för att jaga vildsvin. Vid 23-tiden kom larm om att den ene av jägarna träffats av ett skott. – De jagade vildsvin och gick längs ett fält en bit ifrån varandra. Det kom vildsvin och den ene jägaren sköt. Den andre jägaren fanns i skottlinjen och träffades av ett direktskott i höger lår, berättar extraåklagare Bo Albrektsson för Jaktjournalen. Från början leddes utredningen av åklagare Johnny Filipsson, som var inne på att det skulle väckas åtal mot skytten. – Min bedömning var att han gjort sig skyldig till oaktsamhet, säger Johnny Filipsson.

Lägger ned ärendet

Men den åsikten delas inte av Bo Albrektsson, som valt att lägga ned misstankarna och avskriva fallet. – Det går inte att styrka att skytten varit oförsiktig på ett brottsligt sätt, säger Bo Albrektsson. Han övertog ärendet på grund av en förändring av arbetsrutinerna som görs på åklagarkammaren i Växjö. Johnny Filipsson har inga synpunkter på att fallet läggs ned. – Nej, varje åklagare ska göra en självständig bedömning. Jag har inte heller sett den färdiga utredningen, säger Johnny Filipsson.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21