Ingen skyddsjakt – trots 44 döda får

Länsstyrelsen i Halland kommer inte att inleda skyddsjakt på varg i Veddige i Halland, där 44 får dödats i tre attacker. Istället förväntas djurägarna, som har drygt 1.000 får, att stängsla in sina djur.

Länsstyrelsen i Halland inleder ingen skyddsjakt på varg med anledning av de tre attacker som drabbat en fårgård i Veddige. Arkivbild: Gettyimages

– Vi har resonerat på länsstyrelsen och frågat oss om det kan finnas någon annan lämplig lösning än skyddsjakt. Eftersom angreppen skett i en och samma hage är beslutet att det finns en annan lämplig lösning – att sätta upp rovdjursavvisande stängsel, säger Martin Broberg, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Halland.

Jaktjournalen berättade på måndagen att sammanlagt 44 får fått sätta livet till vid vargattacker mot en gård i Veddige Halland. Attackerna har inträffat i juli och i helgen som gick.

Jaktjournalen har talat med djurägaren som berättar att gården har cirka 450 tackor, elva baggar och omkring 600 lamm per år, totalt över 1.000 får.

20 kilometer stängsel

– Om alla beten ska stängslas in kan det handla om 20 kilometer stängsel. Bland annat måste vi stängsla bort en å. Det vet vi inte om vi orkar med varken ekonomiskt eller arbetsmässigt, säger djurägaren.

Men Martin Broberg på länsstyrelsen menar att det i första hand är den hage där alla attackerna inträffat som ska ha så kallat rovdjursavvisande stängsel.

– Eftersom vi inte vet om det är en vandringsvarg eller hur den kommer att uppträda om vissa beteshagar blir stängslade, så får vi bevaka utvecklingen. Vi följer Naturvårdsverkets riktlinjer och det kan hända att vi omprövar vårt beslut att inte inleda skyddsjakt, säger Martin Broberg.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼