Jaktnyheter

Ingen prismässig skillnad – ”Kände mig lurad!”

Emma Åhlen konstaterade krasst att det inte hade kostat mer att slopa de hundförsäkringar hon hade. Foto: Privat
Emma Åhlén har sex jakthundar i familjen och har alltid haft dem försäkrade men när hon jämförde veterinärvårdskostnaden och försäkringskostnaden visade det sig att hon trots försäkring knappt sparade några pengar alls.
– Man tycker ju att man som försäkringstagare ska ha nytta av en försäkring. Men när jag räknade på det hade vi lika gärna kunnat vara oförsäkrade, säger Emma. Mellan juni 2018 och maj 2019 har Emma betalat 13 376 kronor i försäkringspremier. Under året har två av hundarna i hemmet behövt veterinärvård. En hund behövde operera en juvertumör och en hund fick en älgspark. Kostnaden för veterinärbehandlingarna uppgick till 17 067 kronor.

Sparade bara femhundra kronor

Emma fick betala 5 924 kronor av denna kostnaden. Lägger man där till premieutgiften för alla hundarna i hushållet blir summan 19 300 kronor. Alltså högre än veterinärutgifterna detta år. – Då är ju i och för sig alla hundarna inräknade så det är inte helt korrekt. Ser jag endast till de två skadade hundarna har vi sparat 580 kronor på att dem försäkrade mot att inte ha försäkring. Emma känner sig lurad. Till saken hör också att den försäkring hundarna har redan är rabatterad med 25 procent. Med andra ord hade det inte ens varit 580 kronor billigare om de haft en ordinarie försäkring utan rabatt.

Tänkte köra oförsäkrat

Alternativet att ha sina hundar oförsäkrade och i stället avsätta en buffert varje år hade enligt Emma varit vara ett bättre alternativ. – Ja, och det var också planen när jag kontaktade försäkringsbolaget för att säga upp försäkringarna. Försäljaren blev naturligtvis bestört. Efter en del diskussion nämner så säljaren att vi istället skulle kunna teckna en flockförsäkring förutsatt att vi har ett kennelnamn. Jag har aldrig hört talas om den. Det är inget säljaren någonsin berättat för oss. När jag frågar vad den kostar visar det sig att den är extremt mycket billigare än den vi har i dag. Priset ligger på 4 100 kronor och med årliga veterinärvårdskostader på 90 000 kronor. Emma Åhlén tror inte hon och hennes familj är ensamma att mot bättre vetande betala alldeles för höga försäkringskostnader som dessutom inte ger någon direkt ekonomisk besparing när olyckan är framme. – Kostnaderna skenar när man har många hundar. Och de ökade premieintäkterna tjänar ju försäkringsbolagen på, säger Emma.
Per Jonson per.jonson@jaktjournalen.se 073-820 33 15