Jaktnyheter

Inga tankar på skyddsjakt trots dubbla angrepp

Ingen skyddsjakt på länsstyrelsens initiativ men en ansökan om skyddsjakt är inte handlagd. Foto: Getty Images

Två nätter i rad drabbades gården utanför Skara av vargangrepp. Trots det överväger inte länsstyrelsen skyddsjakt i nuläget.

Det var natten till i torsdags i förra veckan som en tacka och ett lamm vargdödades i en hage utanför Skara.

Natten efter var det dags igen.

Den här gången hittade fårägaren två tackor och två lamm rivna i hagen. Enligt Nelly Grönberg på Länsstyrelsen Västra Götaland rör det sig troligen om en yngre varg som stått för angreppen.

– Det finns i vart fall inga tecken på att det är en av länets revirmarkerande individer.

Ingen skyddsjakt i nuläget

Trots att vargen innan helgen alltså gick in och tog får två nätter i rad så överväger länsstyrelsen i nuläget ingen skyddsjakt.

– Det finns i nuläget ingen laglig grund för oss att fatta beslut om skyddsjakt . För att det ska bli aktuellt ska andra åtgärder först ha prövats, som att se över eller komplettera befintligt stängsel, säger Nelly Grönberg.

Men ett stängsel bygger man ju inte över en natt. Finns det inte en risk att vargen hinner med fler angrepp under tiden?

– Då kan man få hjälp av oss med att bygga till exempel nattfållor under tiden man försöker ta reda på var vargen tar sig in, kompletterar det befintligt stängslet eller sätter upp rovdjursavvisande stängsel. I det aktuella fallet hade ägaren redan börjat bygga en nattfålla när våra besiktningsmän kom till platsen och han var också ganska säker på vart det var vargen tagit sig in. Besiktningsmännen har också hjälpt till med att sätta upp lapptyg runt om.

Läs mer: Varg skjuten i kohage – Jaktjournalen

Hon säger att en varg varit synlig i området kring Skara någon månad innan attackerna på fåren men att det efteråt inte gjorts några observationer i området.

– Så det kan hända att den har rört sig vidare.