Jaktnyheter

Inbrottsdrabbad vapenägare åker på fler bakslag

Den stölddrabbade hade inte läst villkoren i försäkringen och blir nu helt utan ersättning. Genrebild: Gettyimages

Vapentjuvarna har dömts till fängelse, men problemen är inte över för den inbrottsdrabbade kristinehamnsbon. Försäkringsbolaget betalar inte ut någon ersättning och polisen har omhändertagit det enda vapen tjuvarna inte stal.

"}}

– Jag får inte ett öre från försäkringsbolaget och polisen kom hem och tog kombibössan, berättar kristinehamnsbon.

Jaktjournalen har rapporterat om vapensmeden och jägaren i Kristinehamn som råkade ut för tjuvar som gjorde besök i ett garage som ligger i en ekonomibyggnad på gården. En enduromotorcykel, två kulgevär, två hagelbössor och ett målskyttevapen var en del av det som försvann.

En kombibössa hade packats i en väska men lämnats kvar i garaget.

”Täcker inte ens motorcykeln”

– Det var grejer för totalt 311.000 kronor som stals. Vid rättegången blev det beslutat att jag skulle få 76.000 kronor i skadestånd av tjuvarna. Det täcker inte ens motorcykeln, säger kristinehamnsbon.

En man som tidigare jobbat som hantverkare hos kristinehamnsbon och ytterligare en man har dömts för inbrottet. Tingsrätten gav de båda männen 2,5 års fängelse vardera.

Man hittade hantverkarens fingeravtryck både utanpå och inne i vapenskåpet i garaget där stölden förövades. I hantverkarens telefon hittades bilder där de stulna vapnen stod lutade mot en vägg.

– Kombibössan fick jag tillbaka efter rättegången. Men efter några dagar kom polisen hit och omhändertog den, eftersom jag misstänks ha varit oaktsam i förvaringen av vapnen, berättar kristinehamnsbon.

Mysterium

Han säger att vapenskåpet och garaget var låsta och att de måste ha öppnats med nyckel. Hur tjuvarna kom över nycklarna är ett mysterium för honom.

Enligt Nya Wermands-Tidningen har den medåtalade sagt att han tror att hantverkaren hade nyckel.

Inget gods från inbrottet har anträffats.

Kristinehamnsbons försäkringsbolag har meddelat att ingen ersättning kommer att utgå i fallet. Detta eftersom det inte finns några brytmärken som visar att ett inbrott förövats.

– Jag tycker det är katastrof. Jag skyller inte ifrån mig, jag har inte detaljgranskat villkoren i försäkringen. Men det är verkligen viktigt att folk ser över sina försäkringar, så att de inte hamnar i samma dilemma som vi har gjort, säger mannen till Jaktjournalen.

Lantbruksfastighet

Eric de Verdier, skadechef på Dina Försäkringar, kan inte uttala sig om det enskilda fallet. Men han poängterar att det är viktigt att känna till försäkringsvillkoren.

– Har du en ekonomibyggnad med exempelvis ett garage, och det är försäkrat som lantbruksfastighet, krävs det tecken på våld för att vi ska betala ut ersättning vid inbrott. Det kravet finns inte i försäkringar som gäller hem, säger Eric de Verdier.

Det är alltså andra villkor vid inbrott i lantbruksfastighet än i ett hem.

Polisens gruppchef för vapenhandläggare i Örebro, Anneli Ferm, kan inte heller kommentera det enskilda fallet.

– Det kan mycket väl hända att vapnet omhändertagits, för att man vill utreda att det förvarats på ett betryggande sätt när stölden inbrottet rum, säger Anneli Ferm.