Jaktnyheter

Idoga förberedelser och härligt hundjobb gav lyckad lodjursjakt i Tierp

Från vänster: Jerry Linander och östlaikan tanja, Freddy Järvi, Carl Sandström och Matte Forsberg med stövaren Vilja. Foto: Privat

Freddy Järvis noggranna förberedelser och finnstövaren Viljas fina hundjobb ledde på onsdagen till en lyckad lodjursjakt i Mehedeby söder om Älvkarleby i Uppsala län. Unge jägaren Carl Sandström fick skjuta.

"}}

– Dimman steg upp ur Dalälven, så jag såg knappt vattnet och plötsligt kom lodjuret som ett spöke – det var som en dröm, berättar 23-årige gävlejägaren Carl Sandström.

Christoffer Flodberg och hans duktiga finnstövartik.

Han tog jägarexamen som 15-åring och har bland annat jagat mycket rådjur med drever och varit med om en lyckat björnjakt med pappa. När det gäller rovdjur har han skjutit en räv tidigare.

På onsdagen blev han inbjuden av tierpsjägaren Freddy Järvi. Jaktkompisar beskriver att han lägger ned enormt med tid för att lyckas i lodjursjakten.

”Spårar mycket”

– Vi spårar mycket och har lärt oss var lodjuren brukar gå. Och så har vi kartlagt vilka övergångar de brukar ta – sådana som kan vara farliga över älven när isarna är dåliga, berättar Freddy.

I morse fick man rapport om en synobservation av ett lodjur och hundförarna Jerry Linander och Christoffer Flodberg kom från Gävle med östlaikan Tanja och finnstövaren Vilja.

Det blev drev direkt för Vilja.

Carl Sandström stod utposterad vid en kraftverksdamm där det finns en bro över älven. Han stod tio meter från älvvattnet och hörde aldrig Viljas upptag tre kilometer bort.

– Men plötsligt hörde jag att det närmade sig och när det var 600 meter bort hörde jag hunden mycket bra och stod beredd hela tiden, berättar Carl.

Ingen stress

Vilja är spårnoga och stressade aldrig lodjuret, som slog flera bukter framför Carl innan det plötsligt kom smygande. Det varmare älvvattnet fick tjock dimma att stiga upp i den kalla luften och sikten var mycket begränsad.

– Andra vändan drevet kom riktigt nära trodde jag att det skulle vända bort igen. Men rätt var det var kom lodjuret alldeles lugnt. Det stannade och tittade bort och jag kunde lyfta bössan och skjuta när jag fått in det på 25 meters avstånd, berättar Carl.

Jakten startade vid 06.30-tiden och när Jaktjournalen talar med Carl efter lunch är han fortfarande tagen av jaktupplevelsen.

– Jag var med farsan när han sköt en björn och den här gången hade jag värre puls än då. Det var en otrolig upplevelse, säger Carl som redan talat med konservator om att få lodjuret uppstoppat.

Tredje lodjuret

Finnstövartiken Vilja är snart sex år gammal och har haft en fantastisk säsong i lodjursjakten. Hon har legat bakom två lyckade jakter i trakterna mellan Heby och Tärnsjö – och i dag trillade alltså en till för henne.

Vilja heter Biabys Bira i stamboken och är idag stamtik i Christoffers egen uppfödning, Rovbackas kennel.

– Det är en mycket klok hund som inte tar strid med lodjuren. Hon har någon rivsår i ett öra, men hon försöker hålla sig på avstånd, kommenterar Christoffer.

Lodjuret som Carl Sandström fällde var en hane som vägde 19,7 kilo.

Nedan en länk till artikel om fin jaktprovsdag som Christoffer Flodberg och Vilja hade i början av februari.

Laikan Tanja var framme först hos lodjuret. Vilja är spårnoga och låg ett par minuter efter. Foto: Privat