Annons
Idag kommer Girjasmålet upp i Högsta domstolen | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
2 år sedan fjälljakt
Efter tio år är det dags för Högsta domstolen att ta sig an det så kallade Girjasmålet. Arkivbild: Per Jonson
Idag kommer Girjasmålet upp i Högsta domstolen
Efter tio års malande i de rättsliga kvarnarna kommer nu det så kallade Girjasmålet upp i Högsta domstolen. Frågan är om det är samebyn eller staten som har rätten att upplåta jakt och fiske i fjällen.
– Förhoppningsvis får man ett klarare rättsläge vilket gör lättare att hitta bättre lösningar, säger Malin Brännström, forskare i rättsvetenskap vid Umeå Universitet. 2009 stämde Girjas sameby i Kiruna staten i tingsrätten för att få ensamrätt att upplåta jakt och fiske. Svenska samernas Riksförbund har hjälpt till att driva ärendet som ett pilotfall. I grunden handlar det om att staten som markägare anser sig ha rätten att förvalta jakten och fisket. Samebyn menar att det är det är samernas urminnes hävd som ger dem rätten.

”Uthållig förvaltning”

Efter den senaste domen i Hovrätten är rättsläget oklart. I domen från 2016 slogs fast att samebyn har ”bättre rätt till jakt och fiske”, men att staten i alla fall kan sälja jakt och fiskekort. Det har framförts farhågor om att jakten och fisket skulle komma att inskränkas kraftigt om samebyarna ensamma får rätten att besluta omfattningen. – Samebyn vill ha större inflytande över hur många som kommer till fjället och jagar och fiskar. Det kan bli frågan om nekad jakt och fiske, eller byten av områden och kvotering – beroende på renskötsel och tillgången på vilt och fisk. Det handlar om att få till en uthållig förvaltning av resurserna, säger Malin Brännström. Förhandlingarna hålls i Högsta domstolen i Stockholm och kommer att pågå från och med i dag till den 10 oktober.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!