Annons
Idag hålls global strejk för klimatet - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
3 år sedan klimathotet
Greta Thunberg
Idag hålls global strejk för klimatet
Idag, 15 mars, hålls Global Strike for Future – en global strejk för klimatet i Greta Thunbergs fotspår. 120 svenska städer är anmälda och i Stockholm kommer Thunberg få sällskap av flera artister.
Greta Thunberg blev nyligen nominerad till Nobels fredpris och idag kraftsamlas strejkandet mot klimatet. Klockan 11.30 kommer Thunberg få sällskap av tio gymnasieskolor och tåga mot Mynttorget i Stockholm. Där kommer artister som Petra Marklund, Smith & Thell, Tjuvjakt och Menke uppträda, rapporterar Natursidan.se. Kraven från gruppen är bland annat bindande koldioxidbudgetar och enligt Aftonbladet vill Thunberg att ”politiker i Sverige ska agera i linje med Parisavtalet och hålla den globala uppvärmningen under 2 grader, med en ambition på under 1,5 grader.”

Väldigt, väldigt svårt

Enligt FN:s klimatpanel, IPCC, kommer världen behöva sänka sina koldioxidutsläpp med 49 procent till år 2030 och bli klimatneutralt 2050 för att jorden inte ska värmas mer än 1,5 grader. Det skriver tidningen Nature. 2014 släppte IPCC en rapport där 1,5-gradersgränsen beräknades sprängas tidigt under 2020-talet. I den senaste rapporten räknar man med att gränsen sprängs 2030 eller 2040. I en annan artikel i tidningen Nature säger klimatforskaren Richard Millar, från universitetet i Oxford, att 1,5-procentsmålet inte är omöjligt – ”det är bara väldigt, väldigt svårt.”

Omöjligt genom koldioxidbegränsning

Andra menar att till och med tvåprocents-målet är en omöjlig uppgift. Den danske ekonomen Björn Lomborg skriver i en artikel i The Global Policy Journal att om alla länder håller Parisavtalets krav och sänker koldioxidutsläppen med 33 gigaton kommer det ge 0,048 grader lägre medeltemperatur år 2100. ”Om så alla världens länder inte bara håller Parisavtalet, inte flyttar utsläppen till andra länder, och håller dessa sänkta nivåer resten av århundradet kommer temperaturen bara reduceras med 0.17 grader till år 2100”, skriver Björn Lomborg. Enligt Björn Lomborg är det omöjligt att rå bukt med klimatproblemen genom att göra fossila bränslen dyra och istället ska man satsa på att göra förnybar energi så billig att alla går över till det.  

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!