Jaktnyheter

Husse till en mästare berättar om SM-guldet

Mästare. Stanlet Hedlund och Arrack. Foto: Andreas Åsenheim.

För att lyckas på prov och tävlingar krävs rutin hos hundföraren och självklart en del tur. Viktigast är dock att inte fuska med träningen. Det är nyblivne rävstövarmästaren Arracks husse Stanley Hedlunds övertygelse.

– Jaktträningen är det som gör att det blir bra. En gång när jag kom hem från jobbet kopplade jag hunden och gick ut och följde ett rävspår i tre timmar. I mörkret. Jag ville gå exakt i spåret så han skulle lära sig att inte ge upp. Jag blev nästan rädd att jag inte skulle orka gå hem.

Salt miljö

Vi snackar alltså en hängiven stövarjägare vars hundar dessutom fostras och får träning i tuff salt miljö på västkusten.

Boende i Frölunda jagar Stanley runt Göteborg på marker som har gott om räv. Han har tillgång till mark på en del öar vilkas habitat bjuder på tuffast tänkbar träningsmiljö för hundarna.

– Där får de kämpa mycket på kala klippor och vid saltvatten. Det är en tuff miljö för hunden, konstaterar han.

Med rävkeps och pipa. Stanley Hedlund följer drevet. Foto: Andreas Åsenheim.

Men så har markerna nu också fostrat en mästare. Det efter att sexårige schillerstövaren Arrack under fredagen säkrat SM-titeln för rävstövare. Vinsten blev ett faktum efter att Arrack andra dagen drev fullt och kunde inkassera ett förstapris och 52 poäng.

Tillsammans med det tredjepris och de 51 poäng han drev sig till dagen innan gjorde det att den åtråvärda titeln var hans, då ingen av de hundar som låg före Arrack efter dag ett, fick till det under dag två.

Arracks uppfödare Jerry Stridh, Trollhättan, återfanns dessutom i startfältet med sin Jägaråsens Bibbi.

Inte första framgången

Nu är det dock inte första gången Stanley får fram en schillerstövare som kvalar in och lyckas bra på ett SM.

– Jag blev trea med Ante, Arracks pappa för ett antal år sedan, konstaterar han med ett leende.

Att gå prov och tävla för att meritera sin hundar är något som han menar är bra, inte minst för att få fram bra avelshundar.

– Man tävlar ju inte direkt för de stora prispengarna, skojar han, men lägger snabbt till:

–  Nu vann jag ju en pejl vilket var bra. Tävlingarna och proven är bra för aveln. Hundarna kan visa upp sig och alla får se hur bra de är. Bra avel är ju viktigt så att vi får fram bra hundar.

Efter att ha drivit fullt andra dagen kunde Stanley och Arrack koppla av lite och det blev en kort fika innan det var dags att släppa igen för att få ihop rätt antal timmar. Foto: Andreas Åsenheim.

Att lyckas med prestationen att nå hela vägen och faktist vinna SM-titeln beskriver han som jätteära, men han värderar deltagandet i själva tävlingen nästan ännu högre.

– Att ta sig hit är största vinsten. Det är Sveriges bästa hundar som deltar och alla tio är jättebra.

Hundar och motorer

Men känner man lite på Stanley förstår man att det finns en rejäl vinnarskalle bakom framgångarna också. För de båda SM-deltagande stövarna är inte de enda hundarna han lyckats bra med. Killen har haft terriers också och även där dragit fram två champions!

Grytjakt, rådjursjakt, minkjakt och mycket mer. Genom åren har det inte bara varit räv som gällt för Stanley, men idag utgör den lejonparten av all hans jakt.

– Ska man få fram en bra rävhund finns inte många timmars utrymme till annat konstaterar han.

Alla som skjuter en räv på drev grinar så att huvudet nästan går av!

Vad är det då som är så kul med stövarjakt på räv?

– Att det är en svår, krävande jaktform och så blir det ännu roligare när man lyckas. Alla som skjuter en räv på drev grinar så att huvudet nästan går av!

Hur ska du fira SM-framgången och vad väntar härnäst?

– Det blir nog en whiskey i kväll innan vi åker hem i morgon och då får det väl bli något mer firande i någon form. Jaktligt blir det rävjakt med ett antal jaktlag som står och stampar då jag inte hunnit med eftersom jag haft SM att tänka på.

Mycket vill ha mer. Efter två dagars jakt och lika många prisdrev tvekade inte Arrack att ge sig ut på ett nytt sök. Foto: Andreas Åsenheim.

Vinnarskalle

För att till sist återvända till det där med vinnarskallen. Vi inte ens nämnt att han också deltagit fem gånger i Lag-SM i jägartrap och dessutom vunnit svenska cupen i sidovagnsracing. För han är väldigt dedikerad vad gäller motorer också.

– Jag har faktiskt en lägenhet med renoverade motorcyklar i. Så fort något är roligt så kör jag på!

Och en jäkla motor har ju också schillern Arrack!