Annons
Hundägaren berättar om vargattacken i villaområdet - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
4 år sedan Edsbyn
Mötet med vargen i villaområdet blev en skräckupplevelse för hundägaren. Foto: Gettyimages, montage
Hundägaren berättar om vargattacken i villaområdet
Nu berättar hundägaren om den skrämmande upplevelsen när en varg attackerade hans hund i Edsbyn på onsdagskvällen. – Hunden var kopplad men slet sig och flydde med kopplet efter sig, berättar mannen.
Han är själv inte jägare utan var på kvällspromenad med familjens två sällskapshundar av rasen rasen australisk terrier, som väger cirka 5-7 kilo. Klockan var kring 22.40 och mannen och hans hundar promenerade utmed en gata i villaområdet i Lillbo. – Plötsligt stannade den ena hunden till och när jag vände mig om stod vargen mitt i gatan och tittade på oss på tio meters avstånd, berättar mannen. Vargen kom närmare. – Jag skrek och viftade med armarna men den brydde sig inte om det, utan gick rakt emot oss. Då snurrade det rejält i huvudet – hur sjutton gör jag med hundarna?

Full jakt i villaområdet

Den ena hunden ville fly och slet sig loss och sprang i riktning från vargen med kopplet hängande efter. Det blev full jakt inne i villaområdet och efter en stund vände hunden och kom springande förbi sin husse och den andra hunden. – Vargen var efter och  de sprang in på en villatomt där de snodde om och kom förbi oss igen. Sedan sprang hunden hemåt och jag hörde hur hon skrek när vargen försökte ta henne, berättar mannen. Flera grannar i området hörde tumultet och kom ut. En såg hunden fly utmed ett staket och bli biten av vargen i bakdelen av kroppen. Terriern fräste ifrån och fick några meters lucka och lyckades ta sig till hemmet. – Där mötte min fru hunden och tog emot den på farstubron. Vargen stannade till i trädgården och lunkade sedan iväg utmed vägen, berättar mannen. Den australiska terriern fick bettskador i ljumskar och rygg. Veterinär konsulterades och ordinationen blev rengöring av såren och bandage i väntan på veterinärbesök.

Hoppas på avlivning

Ärendet är polisanmält men fallet har överlämnats till länsstyrelsen och där väntas personalen under torsdagen ta beslut om vargen ska avlivas. – Det är bedrövligt om man inte ska våga gå ut med sina sällskapshundar i villaområdet. Jag hoppas att beslutet blir att vargen tas bort, säger mannen till Jaktjournalen. Vargforskare Olof Liberg säger till jaktjournalen att han inte har synpunkter på hur länsstyrelsen agerar i sin förvaltning. Han reagerar dock på att närgången varg rapporterats i ett var veckors tid från Edsbyn. – Jag trodde att länsstyrelserna hade som rutin att närgångna vargar tas bort efter en tid. Fenomenet med den här typen av vargar är känt i världen. De är helt fokuserade på hundarna och uppträdandet är typiskt för en ung och oerfaren varg, säger Olof Liberg.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!