Jaktnyheter

Hovrätten fastställer straffet för miljonbedrägeri i Dreverklubben

Det blir 14 månaders fängelse för en tidigare förtroendevald i Svenska Dreverklubben. Foto: Gettyimages

Hovrätten fastställer fängelsedomen mot den man som förskingrat cirka en miljon kronor av Svenska Dreverklubbens pengar. Mannen döms för grovt bedrägeri.

"}}

Jaktjournalen har i flera artiklar berättat om en förtroendevald i Svenska Dreverklubben som förmådde föreningen att föra över en miljon kronor till ett konto i en lokal bank.

Pengarna skulle användas för att bygga upp ett nytt datorbaserat rapporteringssystem i föreningen. Pengarna flyttades till den lokala banken eftersom den nu dömde mannen uppgett att han kunde skaffa ett räntebärande konto i banken.

Den ekonomiansvariga i föreningen kom aldrig in på kontot, utan hade fått en icke fungerande bankdosa av mannen. När den ekonomiansvarige slutligen kontaktade banken visade det sig att kontot var i princip tomt.

Mannen förfalskade kontoutdrag och därför väcktes inga misstankar tidigare.

Den försvunna miljonen ledde till att Svenska Dreverklubben tvingades höja medlemsavgiften och låna pengar av lokalföreningar.

Betalade kronofogden

Av tingsrättens dom framgår att den dömde mannen levde med ekonomiska problem. Pengar som togs ut från Svenska Dreverklubben sattes i några fall in på kronofogdens konto.

Mannen har hävdat att det fanns en muntlig överenskommelse om att han skulle få ta ut pengar i lön för sitt arbete i Dreverklubben. Det förnekas av de andra i styrelsen.

Tingsrätten trodde inte på den berättelsen och dömde mannen till 14 månaders fängelse för grovt bedrägeri. Mannen överklagade till Hovrätten och ville bli frikänd, alternativt att straffet inte skulle vara fängelse.

Hovrätten tillmötesgår inte önskemålen i överklagningen utan fastställer fängelsestraffet. Mannen ska också betala tillbaka lite drygt en miljon kronor till Dreverklubben.