Jaktnyheter

Herre Gud, vilken älg, Tomas – eller?

Bilden på älgtjuren väcker uppståndelse på Facebook. Foto: Tomas Lager

Tomas Lagers bild på en fälld älgtjur i Dorotea väcker uppståndelse på Facebook. Älgen ser helt kolossal ut, men Tomas Lager menar att bilden ljuger lite grann.

"}}

Det var på måndagen som 85-årige Paul Pålsson fick tjuren i pass.

85-årige Paul Pålsson fällde den granna älgtjuren.

– Det släpptes en gråhund och tjuren kom ut på vägen framför Paul. Han är mycket glad, berättar Tomas Lager.

Man lastade den på en 250 centimeter lång släpvagn och på väg till slakteriet tog Tomas Lager bilden. Älgen får inte plats på släpet utan hänger delvis utanför med baken. Den ser groteskt stor ut.

Ingen våg

– Vi har ingen våg, men de som varit med länge tror att den kan väga en bit över 300 kilo slaktad. Men så stor som den ser ut på bilden är den inte – den ligger uppdragen på en älgdragare och det gör att bilden ljuger, säger Tomas Lager.

Vem äter biten från steken som släpar i backen?
– Vi band upp benen för att lyfta älgen från marken, men den släpade i lite. Vi hade en kilometer till slakteriet och det blev en liten bit på fem gånger fem centimeter som vi fick skära bort, så det var ingen fara, svarar Tomas.

Tomas Lager

Ledhund kontra löshund

Han är före detta ledare för det svenska landslaget för ledhundar och har själv haft två ledhundar som han jagat med. Efter tio år med landslagsuppdraget har Tomas dock lämnat sitt uppdrag och nu jagar han bara med löshund.

– Det är roligare med löshund, men framförallt handlar det om att jag inte har hundar som kan vara tysta i koppel, säger Tomas.

Du bor i Örebro, hur går det med löshundsjakten där?
– Det är hopplöst på grund av vargarna. Men jag har ett område där jakt kan släppa mina hundar.

Den fullstora bilden av älgen. Den ligger på en älgdragare på släpvagnen och ser därför extra stor ut.