Jaktnyheter

Henrik sköt sällsynt bock

Henrik Kamper Larsen och hans märkliga bock. Foto: Privat
Danske jägaren Henrik Kamper Larsen sköt en verkligt udda bock i måndags morse. Den har tre horn. – Det är sällsynt med tre så tydliga horn, säger Jägareförbundets hornexpert Björn Sundgren.
Henrik Kamper Larsen jagar i Örsjö i Kalmar län. – Jag fick bockjakt av lantbrukaren eftersom han är nöjd med att jag skjutit så många vildsvin. Ingen har jagat bock på tio år i området, berättar Henrik Kamper Larsen. En bild från en åtelkamera avslöjade den märkliga bocken innan den fälldes. Det syntes tydligt på bilden att den hade tre horn på huvudet.

Åtelkamerabild

Var på väg att bryta

Andra dagen av bockjakten hann klockan bli sju på morgonen och Henrik var på väg att bryta och åka hem. Då kom den udda bocken. – Den kom på 50 meters avstånd, så det blev ett lätt skott. Jag använder en mässingskula från Sonic som väger 9,7 gram för kaliber .308. Jag har nedlagt över 100 vilt med den och bocken dog på platsen, berättar Henrik. Björn Sundgren är jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet och nationellt ansvarig för förbundets hornbedömningar. Han har sett bockar tidigare med tre horn, men aldrig någon med ett så tydligt tredje horn.

”Ovanligt”

– Det är ovanligt att det är tre så snygga, typiska horn. Man kan lugnt säga att det är en sällsynt bock som inte många jägare får en chans att skjuta, säger Björn Sundgren. Vad beror en sådan här hornkrona på? – Jag vet inte om man rett ut det. Men för mig ser det ut som att det kan vara en skada i den vänstra rosenkransen, så att den delat sig och gett ett horn extra, säger Björn Sundgren. Vad blir det för poäng vid en bedömning? – Man måste se trofén avkokad för att kunna säga det. Men från bilden tycker jag att det ser ut som stora horn, som går att mäta. Det extra hornet ger ju också lite extra vikt, svarar Björn Sundgren.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

Här fälldes bocken.

Den märkliga bocken i helfigur.