”Helt tondövt” – S-riksdagsman om Jämtlands vargrevir

Nu ställs frågan om Jämtlands vargrevir på sin spets. Vargarna i reviret Krokvattnet måste skjutas för att renarna ska få bete. – Naturvårdsverket har agerat helt tondövt, säger S-märkta riksdagsmannen Kalle Olsson om vargreviret i renskötselområdet.

Ett 280 000 hektar stort renbetesområde har nyligen skapats i ett avtal mellan samebyar och markägare i Jämtland. Men vargarna måste bort innan renarna kan vara där. Foto: Gettyimages

Tossåsens sameby har nästan 1 200 renar som de nu håller instängda och utfodrar, då det inte går att flytta till de nya renbetesområdena som skapats i Jämtland.

Vargreviret Krokvattnet ligger i området. Där kan finnas åtta vargar och det skulle bli katastrof för renskötseln om de fick härja fritt bland renarna.

– Vi har sökt skyddsjakt och det är bråttom. Max en vecka till kan vi hålla renarna instängda – och det vet länsstyrelserna. Vi har sökt skyddsjakt både i Gävleborgs län och Jämtlands län, eftersom reviret går över länsgränsen, berättar Niklas Johansson, ordförande i Tåssåsens sameby.

Saila Quicklund

”Oerhörda konsekvenser”

Saila Quicklund är riksdagsledamot från Jämtland och representerar Moderaterna. Hon framhåller att skyddsjakt på vargarna i Krokvattnet är enda lösningen.

– Vargarna får oerhörda konsekvenser för renägarna. Problemet måste åtgärdas och då är det skyddsjakt som är alternativet, säger Saila Quicklund till Jaktjournalen.

Hon har ställt frågan till Regeringen om varför samhället inte efterlever Riksdagens beslut om max tioprocentiga rovdjursskador på renhjordarna.

Saila Quicklund tycker inte att hon fick något riktigt svar och kommer därför att lägga en interpellation i Riksdagen, för att få en interpellationsdebatt med ansvarig minister.

– Inom Moderaterna vill vi att den svenska vargstammen sänks till 170 individer, säger Saila Quicklund.

Kalle Olsson

”Går inte att förena”

Kalle Olsson sitter i Riksdagen för Socialdemokraterna. Han befinner sig i USA men ringer upp mellan mötena i Washington. Kalle Olsson är skarpt kritisk till beslutet att Jämtland ska ha ett vargrevir.

– Det är helt tondövt av Naturvårdsverket att öppna för vargrevir i Jämtland, när vi vet att det inte går att förena fungerande renskötsel och vargar. Så enkelt är det. Man måste se till det totala rovdjurstrycket i Jämtland som är högst i landet om man räknar in alla rovdjur, säger Kalle Olsson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Ny vargattack i Småland natten mot fredagen

Ännu en vargattack mot får inträffade natten mot fredagen vid fårbesättning i Gislaveds kommun. – Sex får dödades och två får saknas, säger Jens Mattsson vid länsstyrelsen i Jönköpings län.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼