Annons
Hedinmålet: Vittnen stödjer inte teorin om illegal vargjakt | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
1 månad sedan Karö Hedin
Lennart Johannesson, expertvittnet om legal vargjakt, språkar med Karl Hedin och hans advokat Sven Severin efter torsdagens vittnesmål. Johannesson stödjer inte åklagarens teori om att det kunde ha skjutits varg illegalt när Hedins mobil avlyssnades. Foto: Anders Ljung
Hedinmålet: Vittnen stödjer inte teorin om illegal vargjakt

Den femte rättegångsdagen i Hedinmålet blir ”vittnesdagen”, där inget vittne stödjer teorin om illegal vargjakt. Inför fredagens slutanföranden i målet är Karl Hedin ändå övertygad om att det dröjer länge innan allt är klart.

– Åklagaren kommer att överklaga, bara för att jävlas med mig, säger Karl Hedin till Jaktjournalen efter dagens förhandlingar.

– Sedan kommer det att ta minst ett och ett halvt år efter att de friande domarna överklagats, tillägger han om rättsfallet.

Enligt Karl Hedin kantas målet av olika lagbrott från polis och åklagare.

– Enligt lagen ska åklagare inte åtala om det finns en övertygelse om att det blir friande dom, säger han.

Tre vittnen

I Jaktjournalens liverapportering från Västmanlands tingsrätt idag finns förhören med dagens tre vittnen. Här är en sammanfattning.

Åklagare Lars Magnussons vittne är först på plats i rättssalen. Vittnet var i kontakt med 30-åringen den 26 oktober 2018, då åklagaren hävdar att det gjordes ett försök att hitta varg som kunde dödas illegalt.

Vittnet var på marken för att rensa älgpass och ringde på mobilen till 30-åringen om att han hört något som kan ha varit vargyl i området utanför Virsbo, där det skulle jagas älg dagen efter.

Men åklagaren går bet på att få vittnet att säga något som stöder att 30-åringen kom till jaktmarken för att försöka jaga varg när han fick besked om det misstänkta vargylandet.

När vittnet får frågor från Karl Hedins advokat, Sven Severin, bekräftas snarare att 30-åringen var på plats för att förbereda inför älgjakten. Larmet om något som lät som vargyl väckte ingen större uppståndelse.

Hedins syster

Sedan kallar Hedins advokater Karl Hedins syster som vittne. Det handlar om det avlyssnade mobilsamtalet mellan henne och brodern.

Konversationen tolkades av polis och åklagare som att hennes broder försökt jaga varg utanför Virsbo den 26 oktober 2018, då även 30-åringen var på jaktmarken. Strax efter samtalet ryckte polisens nationella insatsstyrka ut för att gripa alla misstänkta.

Systerns vittnesmål bekräftar att det var ett skämtsamt samtal. Först trodde hon att brodern var ute på älgjakt. Sedan blev det skämt om att han haft ”fingret på avtryckaren”. Då undrade hon om han fällt en älg. När Karl Hedin sa ”då ryckte vi ut, men såg inget” blev det startsignalen för polisinsatsen.

– Men då trodde jag att de jagade tjuvjägare, vittnar systern om den repliken.

– Sedan handlade det om ”kungen”, men för mig är det en älg, tillägger hon.

– Men allt var i gåtor och jag ska gissa saker, som vi brukar göra när det skämtas, sammanfattar systern inför rätten.

Johannesson expertvittne

Därmed är det dags för dagens sista vittne.

Hedins advokater har kallat Lennart Johannesson. Han har varit länsordförande för Jägareförbundet i Värmland och har jobbat mycket med vargfrågan och legal jakt på varg.

Lennart Johannesson berättar hur det fungerar med paragraf 28, som gör att vargar kan skjutas om de angriper exempelvis jakthundar.

Som erfaren vargjägare vittnar Lennart Johannesson även om att det saknades förutsättningar att försöka jaga varg den 26 oktober 2018.

– Att träffa på en varg vid lunchtid är osannolikt. Då ligger de i daglega. Dessutom var det passröjning som skrämmer bort vilt. Sannolikheten att då fälla varg var obefintlig. Med bra förutsättningar kan det ta nio dagar att fälla en varg, förklarar Johannesson.

– Jag tror inte att en erfaren jägare ens skulle ha försökt skjuta varg, säger Johannesson om Hedins närvaro i Virsbo.

”Försöker göra mitt jobb”

Åklagare Lars Magnusson tillbakavisar påståendena att det begåtts brott av polis och åklagare och att han skulle vara ute efter att djävlas med Karl Hedin.

– I de ärenden Karl Hedin och hans försvarare anmält anmält oss har man konstaterat att det inte begåtts några brott. Det här har ingenting med Karl Hedin som person att göra. Jag försöker göra mitt jobb och blir lite matt hör vad han säger, kommenterar Lars Magnusson för Jaktjournalen.

Slutpläderingarna i målet startar fredag klockan 09.00 och Jaktjournalen liverapporterar från Västmanlands tingsrätt.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!