Harpestutbrott – nu också i Jämtland

Gunnar Olsson, Hammarstrand fick i dag svar från Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA). Haren han hittade hemma på jaktmarken dog av harpest. Epidemin har nått Jämtland.

Gunnar Olsson är bedrövad över upptäckten av harpest på sin jaktmark. Här sitter han med sina drevrar Djäkengårdens Buck, Djäkengårdens Brazza och Stjärnskogens Zamba.

– Det har sett så bra ut för harföryngringen i år och jag har gått och längtat till premiären. Det är jävligt tråkigt, säger Gunnar Olsson.

Gunnar bor i Hammarstrand och jaktmarken ligger precis i närheten av orten. För ett par veckor sedan hittade Gunnar en död hare när han var ute i skogen.

– Det var en vuxen hona på 3,5 kilo. Jag kunde inte se något fel på den så jag blev misstänksam och skickade in den.

I dag kom det slutgiltiga beskedet från SVA. Haren har dött av harpest. Enligt Sara Mörtberg, biträdande smittskyddsläkare har nu också årets första fall av harpest konstaterats i länet. Epidemin florerade i länet senast 2010, rapporterar Sveriges Radio P4 Jämtland.

Gunnar Olsson har fem bra drevrar och beskedet från SVA är tråkiga nyheter för den inbitna harjägaren.

– Jag har bott här sedan 2009 och har inte varit med om något sånt här förut. Det här är inte roligt.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Drömmen slog in – fick skjuta kapital hjort på stånd

I fredags slog drömmen in för Alexander Carlander från Lidköping. Han fick skjuta en kaptial kronhjort på ståndskall för sin gråhund Assi. – De som kan det här med kronhjort säger att det kan vara en medaljhjort, säger Alexander till Jaktjournalen.
ANNONS ▼