Jaktnyheter

Harpestutbrott – nu också i Jämtland

Gunnar Olsson är bedrövad över upptäckten av harpest på sin jaktmark. Här sitter han med sina drevrar Djäkengårdens Buck, Djäkengårdens Brazza och Stjärnskogens Zamba.
Gunnar Olsson, Hammarstrand fick i dag svar från Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA). Haren han hittade hemma på jaktmarken dog av harpest. Epidemin har nått Jämtland.
– Det har sett så bra ut för harföryngringen i år och jag har gått och längtat till premiären. Det är jävligt tråkigt, säger Gunnar Olsson. Gunnar bor i Hammarstrand och jaktmarken ligger precis i närheten av orten. För ett par veckor sedan hittade Gunnar en död hare när han var ute i skogen. – Det var en vuxen hona på 3,5 kilo. Jag kunde inte se något fel på den så jag blev misstänksam och skickade in den. I dag kom det slutgiltiga beskedet från SVA. Haren har dött av harpest. Enligt Sara Mörtberg, biträdande smittskyddsläkare har nu också årets första fall av harpest konstaterats i länet. Epidemin florerade i länet senast 2010, rapporterar Sveriges Radio P4 Jämtland. Gunnar Olsson har fem bra drevrar och beskedet från SVA är tråkiga nyheter för den inbitna harjägaren. – Jag har bott här sedan 2009 och har inte varit med om något sånt här förut. Det här är inte roligt.