Här räddar byborna rådjurskillingar

I Linghed i Dalarna räddar byborna livet på rådjurskillingar. De går före och motar av åkrarna innan slåttermaskinen kommer. På måndagen räddade de livet på en killing som låg och tryckte i gräset.

Lars-Rune Andersson, Björn Storsnes, Leif Haglund, och Mona Blom gör en insats för rådjurskillingarna i Linghed i Dalarna. Foto: Göran Andersson

– Vi bor i området och brukar gå igenom höåkrarna med vägkäppar innan de ska slås. I år flög det upp en killing på bara två meters avstånd framför mig, berättar linghedsbon Göran Andersson.

Unga killingar blir lätt offer när de trycker hårt i gräset och det kommer en stor höslåttermaskin.

– Det tog oss tre timmar att mota av en åker som är 200 gånger 600 meter stor. Stundtals hade vi gräs upp till hakorna. Och vi hade rejält med bromsbett och annat när vi var färdiga. Men det var det värt, säger Göran Andersson.

I byn har räddar man livet på någon killing varje år genom den här insatsen.

– Jag bor ju alldeles i närheten och hade sett en rund get som gått här i området. Jag är jägare och det är så tråkigt varje gång någon killing stryker med, säger Göran Andersson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Jaktjournalens grundare död

Grundaren av Jaktjournalen och Fiskejournalen, Otto Elander, har avlidit i en ålder av 80 år. Jaktjournalens förste chefredaktör, John Duff, skriver här ett minnesord om sin chef.

Kan man lita på Äbin?

Det finns många frågor och vissa tveksamheter kring Älgbetesinventeringen, Äbin. Metoden används som underlag för älgförvaltningsplanerna, men är hur går den till – och framförallt: Är resultaten tillförlitliga och användbara i viltförvaltningen?
ANNONS ▼

Annonser