Utrustning

Här är nya Sauer 505

Sauers nya 505-modell finns i en Carbon-variant med kolfiberkolv, Synchro XTC, som väger cirka 3,2 kilo.

505-modellen är Sauers nya cylinderrepeterstudsare byggd kring en hel stållåda som har en integrerad sadelmontagelösning. 505-modellen har fått en modifierad spänntangent och är ett modulvapen för att enkelt växla till en annan pipa. För den som vill skifta kalibergrupp, och till exempel byta till magnum, gäller det att ta ut det kompletta slutstycket.

Det finns 19 olika kalibrar att välja mellan.

Minikaliberserien finns i .222 Rem och .223 Rem.

Mediumkalibrarna täcker in de vanligaste valen som 6,5×55, .308 W samt .30-06 och 9,3×62 men även 6,5 Creedmoor, 7×64 och 8×57 IS.

På kortmagnumsidan finns .270 WSM, 6,5 PRC samt 8,5×55 Blaser.

Valfrihet för magnumfantaster

För de riktiga magnumfantasterna handlar det bland annat om 7 mm Rem Mag, .375 H&H och 10,3×60 R.

Med 505-systemet har Sauer slopat lösningen att det går att byta slutstyckshuvudet för att skifta till en annan kalibergrupp.

Inget delat slutstycke

Till skillnad från 404-modellen är det alltså inte ett delat slutstycke. I 505:an är slutstycket av solitt stål i ett enda stycke med sex låsklackar.

Vid ett kaliberbyte byts alltså hela slutstycket, magasinet och pipan.

Smidigare slutstycksgång

Den nya slutstyckslösningen ger mindre toleranser och ännu smidigare slutstycksgång. Dessutom blir det en kortare slutstycksgång. Sauer har även ägnat möda åt finishen på slutstyckets yta för att gynna smidiga repeteringar.

Tas framstocken bort med några enkla handgrepp blottas lådan som har en skelettstruktur framför trycket för att få lägre vikt.

Från 350 gram i avtryckarvikt

Flera egenskaper från 404-modellen finns kvar. Till exempel det ställbara Quattro-trycket som har fyra lägen, från 350 gram i avtryckarvikt upp till 1 250 gram. På 404:an var lägsta viktinställningen 550 gram.

Det ger flexibla möjligheter att anpassa bössan om det ska skjutas med hög precision på långa avstånd eller snabba skott under drevjakter.

Även 505-bössorna har löstagbara rembygelfästen.

Modifierad spänntangent

På spänntangenten har Sauer ändrat designen och vilken tyngd som behövs för att reglera tangenten. Det går mycket lättare att säkra eller osäkra om skytten redan har lagt an vapnet.

Den nya utformningen ska även ge skytten en bättre tydlighet när spänntangenten är i osäkrat eller säkrat läge. Dessutom ska den förbättrade säkringen vara nästan ljudlös.

Stålmagasinet har slopats

404-bössornas stålmagasin är slopade. På 505-studsarna är de löstagbara magasinen i polymerplast med aluminiumbotten.  Sauer hävdar att de nya magasinen i polymer ger bättre magasinsläppar för säkrare patronmatning.

Det går att välja mellan magasinskapacitet på tre eller fem patroner för mediumkalibrar. Handlar det om magnum är det magasin för två eller fem patroner.

Magasinslåset Maglock ska förhindra att magasinet tappas av misstag ute i jaktmarken.

Finns i fyra varianter

505-modellen kommer i fyra varianter.

Det finns en trämodell med stock i kvalitetsklasser från 02 till 10.

Sedan är det en Carbon-bössan med kolfiberkolv, tumhålsgrepp och justerbar kolvkam. Den lättviktsmodellen heter Synchro XTC och väger cirka 3,2 kilo.

I övrigt finns en 505-variant med vanlig syntetkolv. Dessa Polymer-bössor har antingen traditionellt pistolgrepp eller tumhålskolv med höj- och sänkbar kolvkam.

Från cirka 39 000 kronor

Polymer-varianten med vanligt pistolgrepp, ErgoMax Black, kostar drygt 38 800 kronor i Jaktia-butikerna.

Syntetbössan Synchro, XT Black, med tumhål och reglerbar kolvkam, landar på drygt 43 600 kronor.

Den som vill ha kolfibermodellen Synchro XTC får sin tur punga ut med drygt 74 000 kronor.

Olika uppgraderingar

Det finns flera möjligheter att uppgradera de olika modellerna med till exempel Highland-varianten av XTC-bössan, som har coatat slutstycke istället för blankt stål samt flutad pipa.

En stor nyhet på 505:an är att lådan är anpassad för Blasers sadelmontage, där det med bibehållen skottfasthet går lätt att lossa och sätta fast kikarsiktet med två vikreglage.

Tre låsskruvar, som är numrerade ett till tre, lösgör pipan enkelt och snabbt.

Polymer-varianten av Sauers nya 505-bössa med vanligt pistolgrepp, ErgoMax Black.
505-modellen med trästockar finns att få i kvalitetsklasser från 02 till 10.