Jaktnyheter

Här är jakthandlaren som vägrar stänga när stan flyttar

Jakthandlaren Keijo Lahdenperä vägrar hålla stängt när butikerna i Kiruna centrum ska flyttas. Foto: Privat

Butikerna i Kiruna centrum flyttar just nu för att ge plats för gruvan. De andra butiksägarna stänger under en eller två veckor, men jakthandlare Keijo Lahdenperä vägrar.
- Jag kan inte stänga under årets viktigaste tid. Det vore självmord, säger han till Jaktjournalen.

"}}

LKAB bryter just nu malmen på 1.365 meters djup mitt under Kiruna centrum. För tiotalet år sedan beslutades att hela centrumet ska flyttas.

Det är en flytt som beskostas av gruvbolaget och en del bostäder, vägar och järnvägar har redan flyttats. Nu är det dags för butikerna i centrum och de flesta butiksägarna håller stängt under flytten.

Viktigaste tiden

Keijo Lahdenperä har drivit butiken Vildmarkshörnan på Föreningsgatan i Kiruna i 32 år. Juli-augusti är den viktigaste perioden för butiken.

– jag gjorde klart redan från början att jag vägrar stänga. Jakt, fiske och friluftsliv är anledningen till att människor bor här uppe. Om kunderna vänjer sig vid att handla någon annanstans, så riskerar jag att förlora dem, säger Keijo.

Det finns en Jaktia-butik också i Kiruna och det är främst konkurrensen från den som gör att Keijo vägrar hålla stängt. Kunderna efterfrågar allt som går åt för björnjakt, fågeljakt, älgjakt och annat friluftsliv och då kan inte verksamheten ligga nere.

Normalt är det fyra anställda och Keijo i butiken. Nu har han anställt ytterligare fem man, som ska hjälpa till med flytten.

– Jag räknar med att det blir cirka 200 pallar att flytta. Under tiden har vi öppet i båda butikerna, säger Keijo.

LKAB betalar

I nya butiken, som ligger cirka två kilometer från den nuvarande, bekostar LKAB ammunitionsbunker, vapenbunker, larm och allt annat som går åt i en jaktbutik.

– Jag var den enda butiksägaren som sa nej till att flytta vid den här tiden på året. Alla andra var väldigt positiva, säger Keijo.

Han har ännu inte fäst den nya adressen för butiken riktigt i minnet.

– Få se….Midnattssolsvägen 13 heter den väl, säger Keijo.