Annons
Här är de nya jakttiderna - många förändringar - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan jakttider
Arkivfoto: Per Jonson
Här är de nya jakttiderna - många förändringar

På lördagsmorgonen offentliggjordes de nya jakttiderna. I Förordningen finns bland annat förändrade jakttider för älg, inskränkningar i löshundsjakten, vårjakt på råbock samt förenklade möjligheter till skyddsjakt på storskarv.

Regeringen har godkänt det nya jakttidsförslaget som Naturvårdsverket presenterat, men också gjort flera egna justeringar. I de klubbade nya jakttiderna finns flera förändring för oss jägare.

Vårjakt på bock

Bland annat görs inskränkningar i löshundsjakten. Det är inte längre lov att jaga grävling från 1 augusti. I stället inleds grävlingjakten samtidigt som det är lov att börja jaktträna älghundar den 21 augusti. Älgjakten med löshund kortas en månad och avslutas nu den 31 januari. Även rävjakt med stövare får några veckors kortare jakttid och avslutas 28(29) februari.

En het debattfråga som bland annat fick Svenska Jägareförbundet att backa efter intern kritik från länsföreningar i söder var vårjakt på bock. I den nya förordningen är bockjakt mellan första maj och 15 juni tillåtet i hela landet.

Lång kråkjakt kvar

I Naturvårdsverkets förslag fanns inskränkningar i kråkjakten, något som många viltvårdare upprörts över. Några ändringar har inte gjorts. Kråkjaktens långa jakttid blir kvar.

Ripjaktens jaktider harmonieras och avslutas tidigare, den 15 februari i stället för som tidigare 15 mars i landets norra delar. Tjäder- och orrtuppar tillåts jagas längre framöver än i dag. Jakten sträcks ut till och med den 15 februari i landet mellersta och norra delar.

Kortare älgjakt

Älgjaktspremiärerna kommer numera få fasta datum. Septemberjakten kommer starta den 1 september och oktoberjakten den 8 oktober. Dessutom slopas februarijakten och jakten avslutas den 31 januari i hela landet.

Det blir nu enklare att jaga skarv. Storskarv kommer framöver kunna jagas på enskilds initiativ. Jakttiderna skiljer sig åt lite beroende på var skarven skapar problem. Vid fiskodling och utsättningsplatser kan skyddsjakten ske året runt. Vid fiskeredskap och fredningsområden för fisk gäller jakttiden första augusti till sista februari.

Sälen återfinns inte i jaktförordningen och det är därför oklart om vad som sker kring förslaget om permanent licensjakt på gråsäl samt licensjakt även på knubbsäl.

Förändringarna träder i kraft 1 juli.

Här kan du läsa den jaktförordningen med de nya jakttiderna>>

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!