Hallå SVT, hur går det med Den stora älgvandringen?

Hallå där, Johan Erhag, projektledare för SVT:s direktsändningar från Den stora älgvandringen – hur går det?

SVT:s projektledare Johan Erhag, till vänster, och producent Stefan Hedlund i det temporära kontrollrummet i Kullberg i Västernorrland. Foto: SVT

– Jo, det går jättebra. Det rullar på bra, tycker jag.

Jag ser på bland annat Facebook att människor är sura över att de inte ser några älgar.
– Några är nog förväntansfulla och vill se älgar. Nu startade vi tidigare på grund av corona. Det betyder inte att älgarna dyker upp. Andra njuter av att se naturen. Det kommer att komma älgar.

Har det setts några älgar överhuvudtaget sedan starten den 8 april?
– Inga älgar just i området där vi är. Men vi vet att det finns älgar inte allt för långt bort.

Hur stort är intresset för sändningarna?
– Vi har noterat 1,4 miljoner starter och ungefär en halv miljon uppspelade timmar. Det är fantastiska sifforor med tanke på att det inte hänt så mycket ännu. Suget efter det här är stort.

Vilka djur har kamerorna fångat?
– En hel del fåglar. En räv i går, faktiskt. Mycket isflak och vårkänslor, men inte så många djur. Vi väntar med spänning på vad det vi kallar järvberget har att erbjuda. Där har vi sett en tjäder hittills.

I vilka länder sänds Den stora älgvandringen?
– Just nu i Sverige och Finland. Sedan är det några länder till som visat intresse men ännu inte hoppat på projektet. Vi noterar också att det sitter människor runt om i världen och tittar, bland annat fick vi mejl från en person i Florida som satt i karantän och tyckte att det var väldigt fascinerande.

Funkar tekniken?
– Det har varit en tuff start med fukt och elavbrott. Har varit en utmaning att hålla allt rullande.

Om ni gjorde en liknande sändning från riktigt vilttäta marker, längre söderut i landet, skulle folk ha chansen se mer vilt. Har ni tänkt i de banorna?
– Vi klurar på olika varianter, men det har inte kommit längre än till funderingar. Vi måste hitta en bra story på en annan plats. Vi tänker så det knakar, säger Johan Erhag.

Den stora älgvandringen sänds från  Kullberg vid Ångermanälven i Västernorrland. Där passerar vandringsälgar varje vår. Sändningarna pågår till den 3 maj på SVT Play.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼