Jaktnyheter

Hallå där, vad gör ni i Riksdagens jakt- och fiskeklubb?

Nye ordföranden i Riksdagens jakt- och fiskeklubb, John Widegren, beskriver atmosfären i klubben som något av en politisk idyll. Foto: Privat

John Widegren är ny ordförande i sammanslutningen som jaktmotståndare och värnare förfasar sig över - Riksdagens jakt- och fiskeklubb. Han avslöjar vad man sysslar med i klubben.
- Äntligen får man lite tunga uppdrag - det är nu de börjar ramla in, säger John Widegren och skrattar högt.

"}}

Han är moderat riksdagspolitiker och partiets talesperson i jaktfrågor. Nu efterträder han socialdemokraten Isak From på posten som ordförande i Riksdagens Jakt- och fiskeklubb som funnits sedan 1992.

Vad gör ni i klubben?
– Alldeles för lite, tycker jag. Vi borde ägna oss åt mycket mer jakt andra trevliga verksameheter. Men vi arrangerar vanligtvis två temamöten varje termin. Då bjuder vi in föredragshållare, gäst, eller så besöker vi någon. Och så brukar vi jaga ett par gånger per år, älg till exempel, svarar John Widegren.

Klubben har också en luftgevärsbana i riksdagshuset källare. Där arrangerar man ett par tävlingar varje år – Enorma cupen, där Norma är inblandat, och Skidskyttet som LRF är samarbetspartner i. Man skjuter ikapp och tävlar bland annat om julskinkor.

Tvärpolitiskt och trevligt

John Widegren beskriver stämningen i jakt- och fiskeklubben som otroligt bra. Medlemmarna har mycket trevligt, trots att de är sakpolitiska motståndare i grunden.

– Det är inte alltid det är så trevligt i tvärpolitiska sammanhang. Men här är det precis som i jakten i övrigt – den förenar människor oavsett vilka bakgrunder vi har. Vi har till och med en miljöpartist i styrelsen, säger John Widegren.

Om man bortser från politiska beslut är det inte många saker i riksdagshuset som jaktmotståndare skällt så mycket över, som Riksdagens jakt- och fiskeklubb.

Mediafokus

– Det är nog få andra riksdagsklubbar och nätverk som fått så mycket medial uppmärksamhet. Värnarsidan vill gärna vara högljudd och klanka ned på allting, men tittar vi på samhället i stort så har vi en otrolig acceptans för jakten i Sverige, säger John Widegren.

Vad blir det för stora förändringar nu när du tar över ordförandeklubban?
– Jag tror inte det blir några revolutionerande nyheter. Jag haft en tanke på att kanske kunna erbjuda någon ytterligare jakt för klubbens medlemmar. De flesta jagar kanske bara älg eller några få viltslag, svarar John Widegren.

John Widegren med en grann älgtjur. Foto: Privat