Jaktnyheter

GW gör TV om vargen

Leif GW Persson gör en TV-serie om dabatten kring den svenska vargstammen. Pressbild: TV4.

Om Leif GW Persson är mest känd som kriminolog eller som jägare ska vi låta vara osagt. Klart är i vart fall att det till helgen är premiär för hans nya TV-serie ”Leif GW och vargen”.

”Svensk vargdebatt präglas av historisk kontrovers. GW utforskar konflikten, där vissa försvarar vargens rättigheter medan andra ser den som skadedjur”.

Så presenterar TV4 serien där Leif GW Persson ska titta närmare på den konflikt som finns kring den svenska vargstammen.

GW är som kriminolog återkommande i svensk media har under en lång tid också varit en av Sveriges mest kända jägare. Inte minst efter TV-serien ”Grabbarna på Fagerhult” som sändes i början av 90-talet.

Han har vid några tillfällen tidigare till viss del varit inne i vargdebatten, bland annat dömde han i Expressen  ut utredningen kring Karl Hedin.

– Det här har kostat mer än ett spaningsmord. Det är en jävla massa poliser och experter inkopplade. De verkar ha haft obegränsat med resurser för en varg som de inte ens kan presentera ett hårstrå på, sa GW till Expressen i februari 2021.

Han hamnade även i visst blåsväder när han föreslog att varg skulle flyttas till renbetesland.

– Varför inte stoppa in dem i renbeteslandet. Det är en tredjedel av landets yta och så ger du samerna en väldigt generös ersättning för allt som de äter upp. Då kanske man till och med kan få lönsamhet på renköttet, säger Leif GW Persson, sa han till Expressen 2018.

Leif GW och vargen har premiär på TV4 den 19 november.