Jaktnyheter

Gråhund på älgjakt dödades av björn

Älgjakten blev björnjakt i finländska Österbotten. Efter flera timmars arbete med björnen blev den åttaårige gråhunden så svårt skadad när björnen gick till angrepp att han måste avlivas hos veterinären. Arkivfoto: Gettyimages

Den åttaårige, meriterade gråhunden Xanthos var ute på älgjakt lördagen den 23 oktober. Men jakten, som utspelades i Kronoby i finländska Österbotten, slutade olyckligt när Xanthos istället började jobba med en björn.

"}}

Redan cirka 700 meter från släppet på älgjakten började älghunden skälla. Efter en timmes väntan började Xanthos husse, Jimmy Bexar, ansmygningen mot ståndplatsen för att försöka fälla en älg.

Men när det var 40 meter kvar upptäckte Jimmy Bexar spår efter en björn med 14 centimeter breda ramar.

”Jag visste att han är en jaktidiot”

– Den här hunden har aldrig skällt på björn förr såvitt jag vet, men jag visste att han är en jaktidiot så han skulle inte sluta skälla, berättar Jimmy Bexar för Österbottens Tidning.

Efter fyra timmars ståndarbete med björnen beslutade Jimmy Bexar att gå in med en jaktkamrat för att försöka koppla den envisa gråhunden. Men då gick det loss och Xanthos började driva björnen.

Såg på pejlen att Xanthos var stilla

– När de var en kilometer bort såg jag på hundpejlaren att hunden inte rörde sig och då anade jag att det hade gått illa, vittnar Jimmy Bexar för Österbottens Tidning.

Xanthos hittades blödande och husse bar honom till bilen för transport i ilfart till veterinärmottagningen. Men gråhunden var så illa skadad, med avslagen ryggrad och hål i magsäcken, att avlivning var enda alternativet.

”En tragisk dag”

Björnen, som annars observerats i andra trakter, hade inte setts i Kronoby på länge före lördagens attack. Uppskattningsvis väger björnen uppåt 200 kilo.

– Det var en tragisk dag, en av de värsta, och jag har inte blivit normal än. Jag hade inte trott att en sådan olycka skulle ske i Kronoby, kommenterar Jimmy Bexar i Österbottens Tidning.