GPS-pejl fick anhöriga att larma om försvunnen jägare | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
9 månader sedan gps-pejl
GPS-peljen var viktig för jägaren som gick vilse i Norrbotten i söndags kväll. Karta: Google maps
GPS-pejl fick anhöriga att larma om försvunnen jägare
Det var en GPS-pejl som gjorde att anhöriga kunde förstå allvaret och slå larm när en jägare i Norrbotten gick vilse i söndags kväll. Enligt uppgift till Jaktjournalen mår jägaren bra och är på väg hem från sjukhuset när denna artikel skrivs.
Jaktjournalen har talat med en anhörig som berättar att mannen var ute på älgjakt med sin jämthund i trakterna av Killinge norr om Gällivare. På söndagskvällen drogs en stor sökinsats igång och där deltog räddningstjänst, polis och militär.En anhörig till mannen berättar att hunden försvann och mannen hade kontakt med en annan anhörig och bad vederbörande att försöka hålla koll på hunden på GPS-pejlen.Dramat slutade med att mannen fick tillbringa 2,5 dygn i skogen innan en helikopterförare i den stora räddningsinsatsen hittade honom.– Han hade levt på lingon och kråkbär och var trött när han hittades. Jag var orolig för att det var slut med honom – även om han är en van skogsmänniska, säger en anhörig.

Mörker och dimma

Mannens jämthund ska ha varit försvunnen och mörkret började lägga sig över de vidsträckta skogarna norr om Gällivare.Han började få ont om batteri i sin mobiltelefon och en powerpack till mobilen låg kvar i jaktstugan.Då ska mannen ha ringt en anhörig och bett den personen hålla reda på var hunden var, via GPS-pejlen och en app i telefonen.– Klockan nio på kvällen visade det sig att hunden var tillbaka vid jaktstugan. Men sedan sprang den därifrån igen. Då larmades räddningstjänsten, berättar en anhörig.Det blev mörkt och när natten kom uppstod kraftig dimma och jägaren gick vilse i mörkret.

Brodern inte orolig

Andra anhöriga, bland annat en bror till mannen, intervjuas i SVT Norrbotten och han var aldrig orolig.– Tre dagar ska han klara, säger brodern till SVT.Tur i oturen var att det var plusgrader i området – vid den här årstiden kan det vara minusgrader och snö på de breddgraderna.Enligt uppgift till Jaktjournalen fick mannen lämna sjukhuset under onsdagseftermiddagen och är på väg hem när den här artikeln skrivs.
Mikael Moilanenmikael.moilanen@jaktjournalen.se070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!