Godskonflikt utredd – arrendeavgiften fördubblad

Jakträttskonflikten på det skånska godset Trolle Ljungby verkar i alla fall tills vidare nått en lösning. Fideikommissnämnden har uttalat i frågan om arrendeavtalet mellan greven och yrkesjägaren på godset.

Arrendeavtalet har skrivits om jakten kostar nu dubbelt så mycket. Arkivfoto: Per Jonson

Det är Kristianstadbladet som i sin pappersupplaga uppmärksammat konflikten i familjen Wachtmeister om jakträtten på fastigheten.

Den nära 100 år gamla greven hade gjort ett avtal med yrkesjägaren på fastigheten där denne i 20 år framöver får tillgång rådjursjakt på 12 000 hektar och all jakt på samtliga viltslag på 6 000 hektar. Prislappen fastställdes till 700 000 kronor per år, något den utpekade arvingen Carl-Fredrik Wachtmeister protesterat mot. Jaktjournalen skrev om det här>>.

Han skrev till Kammarkollegiet och bad Fideikommissnämnden gå igenom avtalet och ogiltigförklara det. Även Lantmäteriet reagerade på avtalet.

Greven och yrkesjägaren bad därför Fideikommissnämnden utreda om det krävdes ett tillstånd för att skriva in jaktavtalet i fastighetsregistret. Anledningen att de ville få avtalet registrerat där är att detta skyddar arrendatorns rättigheter om det blir en ny ägare till fastigheten.

Nämnden konstaterar nu att det inte krävs något tillstånd. Men de menar att nyttjandeavtalet bara kan vara bindande så länge greven är i livet.

Prislappen på arrendet har också höjts. I stället för 700 000 per år har summan reglerats till 1,4 miljoner kronor.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Inviger modern skjutbiograf

Hulukvarn Arena utanför Jönköping fortsätter att utveckla sin verksamhet och inviger till helgen en egen skjutbiograf. Enligt Christian Larsson, vd för företaget, blir det Sveriges modernaste skjutbiograf.

Debatt: Osäkert om illegal jakt på varg

Att sprida felaktiga eller dåligt underbyggda uppgifter får mycket negativa konsekvenser med urholkat förtroende för myndigheter, rättsväsende och forskningsverksamhet, samtidigt som jakten på förmodade "förövare" leder till rättsövergrepp. Det skriver Gert Ragnarsson om den illegala vargjakten i den här debattartikeln.

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.
ANNONS ▼

Annonser