Godskonflikt utredd – arrendeavgiften fördubblad

Jakträttskonflikten på det skånska godset Trolle Ljungby verkar i alla fall tills vidare nått en lösning. Fideikommissnämnden har uttalat i frågan om arrendeavtalet mellan greven och yrkesjägaren på godset.

Arrendeavtalet har skrivits om jakten kostar nu dubbelt så mycket. Arkivfoto: Per Jonson

Det är Kristianstadbladet som i sin pappersupplaga uppmärksammat konflikten i familjen Wachtmeister om jakträtten på fastigheten.

Den nära 100 år gamla greven hade gjort ett avtal med yrkesjägaren på fastigheten där denne i 20 år framöver får tillgång rådjursjakt på 12 000 hektar och all jakt på samtliga viltslag på 6 000 hektar. Prislappen fastställdes till 700 000 kronor per år, något den utpekade arvingen Carl-Fredrik Wachtmeister protesterat mot. Jaktjournalen skrev om det här>>.

Han skrev till Kammarkollegiet och bad Fideikommissnämnden gå igenom avtalet och ogiltigförklara det. Även Lantmäteriet reagerade på avtalet.

Greven och yrkesjägaren bad därför Fideikommissnämnden utreda om det krävdes ett tillstånd för att skriva in jaktavtalet i fastighetsregistret. Anledningen att de ville få avtalet registrerat där är att detta skyddar arrendatorns rättigheter om det blir en ny ägare till fastigheten.

Nämnden konstaterar nu att det inte krävs något tillstånd. Men de menar att nyttjandeavtalet bara kan vara bindande så länge greven är i livet.

Prislappen på arrendet har också höjts. I stället för 700 000 per år har summan reglerats till 1,4 miljoner kronor.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Laga en mustig älggryta

6 portioner ca 2 timmar Ingredienser: 1 kg grytbitar av älg salt och peppar ca 2 msk vetemjöl smör till stekning 3 dl vatten 2 gula lökar 2 morötter 125 g rotselleri ca 3 dl porter 1 tärning grönsaksbuljong 8 enbär 2 krm timjan 1 lagerblad 2 msk svartvinbärsgelé Garnering: 225 g färska kantareller hackad

Finskstövaren Mari lyfter rävjakten till nya höjder

Alla drömmer någon gång att få en hund med det där lilla extra, en hund som förstår vad den ska göra från första början. Mikael Karlsson hade ett klart mål när han skulle köpa stövare – få tag i en valp med den värsta jaktlusten från de bästa linjerna som fanns. Och visst gav hans letande resultat. Två år senare kunde hans finskstövartik Mari lösa ut dubbelchampionatet och kvala in på Räv-SM.
ANNONS ▼

Annonser