Annons
"Genetiskt viktiga" vargar spårlöst försvunna i Norrbotten | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan genetiskt viktig
Två vargar som ska ha invandrat från Finland-Ryssland är spårlöst försvunna. Foto: Gettyimages
"Genetiskt viktiga" vargar spårlöst försvunna i Norrbotten
De "genetiskt viktiga" vargar som rört sig i Norrbotten är spårlöst försvunna. – Vi har inga observationer, säger Alexander Winiger vid länsstyrelsen.
På förvintern upptäcktes att tre så kallat genetiskt viktiga vargar rörde sig på olika platser i Norrbottens län. Flera skyddsjaktsansökningar har kommit in från olika samebyar, och Naturvårdsverket har öppnat för att vargarna kan komma att flyttas söder ut, till den svenska vargzonen. En av vargarna störde renskötseln i norra Västerbotten och avlivades. De andra två år spårlöst försvunna.

Vandrat vidare?

– Vi har inte kunnat konstatera några vargspår sedan i mitten av januari. Därför vet vi inte vart de tagit vägen, säger Alexander Winiger, inventeringsansvarig vid länsstyrelsen i Norrbotten. Han håller inte för osannolikt att de vandrat vidare eller dukat under. – När de utvandrar kan de gå åt vilket håll som helst, tillbaka till Finland, Ryssland eller Norge, och nästan hur långt som helst. Generellt är också dödligheten hos vargar på vandring högre än hos vargar som lever i revir. De är unga och möter många faror, säger Alexander Winiger.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!