”Genetiskt viktiga” vargar spårlöst försvunna i Norrbotten

De "genetiskt viktiga" vargar som rört sig i Norrbotten är spårlöst försvunna. – Vi har inga observationer, säger Alexander Winiger vid länsstyrelsen.

Två vargar som ska ha invandrat från Finland-Ryssland är spårlöst försvunna. Foto: Gettyimages

På förvintern upptäcktes att tre så kallat genetiskt viktiga vargar rörde sig på olika platser i Norrbottens län. Flera skyddsjaktsansökningar har kommit in från olika samebyar, och Naturvårdsverket har öppnat för att vargarna kan komma att flyttas söder ut, till den svenska vargzonen.

En av vargarna störde renskötseln i norra Västerbotten och avlivades.

De andra två år spårlöst försvunna.

Vandrat vidare?

– Vi har inte kunnat konstatera några vargspår sedan i mitten av januari. Därför vet vi inte vart de tagit vägen, säger Alexander Winiger, inventeringsansvarig vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Han håller inte för osannolikt att de vandrat vidare eller dukat under.

– När de utvandrar kan de gå åt vilket håll som helst, tillbaka till Finland, Ryssland eller Norge, och nästan hur långt som helst. Generellt är också dödligheten hos vargar på vandring högre än hos vargar som lever i revir. De är unga och möter många faror, säger Alexander Winiger.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼