”Genetiskt viktiga” vargar spårlöst försvunna i Norrbotten

De "genetiskt viktiga" vargar som rört sig i Norrbotten är spårlöst försvunna. – Vi har inga observationer, säger Alexander Winiger vid länsstyrelsen.

Två vargar som ska ha invandrat från Finland-Ryssland är spårlöst försvunna. Foto: Gettyimages

På förvintern upptäcktes att tre så kallat genetiskt viktiga vargar rörde sig på olika platser i Norrbottens län. Flera skyddsjaktsansökningar har kommit in från olika samebyar, och Naturvårdsverket har öppnat för att vargarna kan komma att flyttas söder ut, till den svenska vargzonen.

En av vargarna störde renskötseln i norra Västerbotten och avlivades.

De andra två år spårlöst försvunna.

Vandrat vidare?

– Vi har inte kunnat konstatera några vargspår sedan i mitten av januari. Därför vet vi inte vart de tagit vägen, säger Alexander Winiger, inventeringsansvarig vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Han håller inte för osannolikt att de vandrat vidare eller dukat under.

– När de utvandrar kan de gå åt vilket håll som helst, tillbaka till Finland, Ryssland eller Norge, och nästan hur långt som helst. Generellt är också dödligheten hos vargar på vandring högre än hos vargar som lever i revir. De är unga och möter många faror, säger Alexander Winiger.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Stövar-SM för harhundar ställs in på grund av pandemin

Det blir inget SM för harhundar i Värmland i höst. Värmlands Stövarklubb har beslutat att ställa in mästerskapet. – Vi har verkligen vridit och vänt på alternativen men kom fram till att detta är rätt beslut, säger Christer Andersson, ordförande i klubben.

Sunne jaktmässa ställs in

Likt flera andra mässor väljer nu Sunne Jaktmässa att ställa in. – Ingen är mer besviken än vi. Vi hade verkligen sett fram emot att få träffa våra utställare och alla besökare i vackra Rottneros park som vanligt. Framför allt eftersom mässan såg ut att bli den bästa någonsin, men det får bli 2021, säger Bröderna
ANNONS ▼