Jaktnyheter

Genetiskt ”viktig” varg stoppar beslutad skyddsjakt

Ytterligare två vargattacker har skett i Skåne. Arkivbild: Gettyimages

En ny, fjärde vargattack mot får har konstaterats i skånska reviret Linderödsåsen. Länsstyrelsens hade beslutat om skyddsjakt vid ett fjärde angrepp. Men jakten blir inte av – eftersom det upptäckts att en gentiskt ”viktig” varg ligger bakom en av attackerna.

Länsstyrelsen Skåne meddelar på sin webbsida att den beslutade skyddsjakten inte verkställs. Chefen för på art- och naturenheten på Länsstyrelsen Skåne, Nils Carlsson, säger att vargsituationen i och omkring reviret Linderödsåsen är komplicerad.

Flera vargattacker har inträffat och länsstyrelsen fattade den 6 oktober beslut om skyddsjakt om, och när, en fjärde attack inträffat.

Den har nu inträffat. På onsdagen konstaterade länsstyrelsens personal en ny vargattack i gränstrakterna till reviret Linderödsåsen. Tre får har hittats död och ett får saknas.

”Måste ha säkra uppgifter”

Men den beslutade skyddsjakten blir inte av. Det har nämligen konstaterats att en så kallat genetiskt ”viktig” varg plötsligt dykt upp i Skåne.

En av de fyra attackerna mot fårbesättningar har utförts av en så kallad F1:a, alltså en varg som är en avkomma till en varg som vandrat in från Finland-Ryssland.

Det handlar om en varg född i norska Settenreviret, där hanvargen ska vara en invandrad varg. F1:an är knuten till en av den senaste tidens attacker i Skåne.

Två av attackerna är utförda av vargar från Linderödsåsen. Från en av attackerna finns inget DNA-svar.

– Vi måste ha säkra uppgifter på att vi har fyra angrepp från vargar som tillhör reviret innan en eventuell skyddsjakt kan starta, säger Nils Carlsson, chef på art- och naturenheten på Länsstyrelsen Skåne.

De fyra attackerna

Länsstyrelsens personal listar de senaste månadernas vargattacker mot skånska fårbesättningar och kommenterar:

25 juli: Huaröd, Hörby kommun: Angrepp på sju får. DNA visar att angreppet utförts av tiken i reviret Linderödsåsen.

3 oktober: Tomelilla kommun: Angrepp på fem får. Angreppet har utförts av en varghanne från Settenreviret i Norge som räknas som F1. Det betyder att den är avkomma till invandrad finskrysk varg. Denna individ räknas som en genetiskt viktig varg.

5 oktober: Mellan Huaröd och Hörby. Angrepp på kviga. Svaret knyter tiken i reviret Linderödsåsen till angreppet.

6 oktober: Utanför Brösarp i Tomelilla kommun. Angrepp på sju får. Platsen räknas till reviret Linderödsåsen. Utifrån svaret går det inte att fastställa vilken individ som har utfört angreppet.

18 oktober: Utanför S:t Olof i Tomelilla kommun. Tre döda får, varav två har konstaterats blivit dödade av varg för några dagar sedan. Ytterligare ett får saknas.