Jaktnyheter

Gängkriminella misstänks för inbrott i jaktbutiker

Fyra inbrott på kort tid
Polisen misstänker att den organiserade brottsligheten kan ligga bakom de välplanerade optik-kupperna mot några av landets jaktbutiker. Arkivbild: Jaktjournalen

Den senaste tidens många inbrott i jaktbutiker har troligen koppling till den organiserade brottsligheten. Polisen misstänker att stölderna av optik för miljonbelopp genomförts av gängkriminella.

"}}

Främst är det nattsikten som stulits vid inbrotten. Men tjuvarna har även länsat de drabbade butikerna på annan jaktoptik.

Lättsålt stöldgods

Kupperna har varit välplanerade. På bara en halv minut har tjuvarna plockat åt sig varor för miljoner. Vid två av inbrotten har en bil setts i anslutning till de drabbade butikerna.

Men det är allt. Polisen har ännu inte lyckats gripa någon misstänkt.

Optiken som stulits är lika lätt att ta med sig, som den är efterfrågad. De höga butikspriserna, på i vissa fall tiotusentals kronor, gör dem lätta att sälja. Inte bara till svenska jägare som kan tänkas vara beredda att blunda för att det kanske rör sig om stöldgods, om de får möjlighet att köpa till ett förmånligt pris.

Brottslig användning

Den stulna optiken har betydligt fler användningsområden än jakt. Den kan användas för såväl militära ändamål, som för att begå brott.

Polisen misstänker därför att en del av de stulna siktena redan transporterats ut ur landet, för försäljning utomlands. Men det finns även en oro för att de gängkriminella som misstänks ligga bakom stölderna är ute efter att komplettera sin egen vapenarsenal med mörkersikten och termisk optik.

Det uppger flera svenska medier.

– Det finns gängkriminella som skulle kunna vara intresserade av sådan utrustning. De verkar dessutom ofta under de mörka timmarna av dygnet, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i Göteborg till Partille Tidning.