Jaktnyheter

Fyra vargvalpar attackerade finnstövare

Per-Anders Karlsson med sin stövare, Mokällans Glänsa. Foto: Mikael Moilanen

Per-Anders Karlssons stövare attackerades på tisdagsmorgonen av fyra vargar öster om Smedjebacken. Attacken kastar nytt ljus över hur mycket unga vargar är kapabla till. Det var nämligen fyra årsvalpar som gav sig på stövaren.

"}}

– När jag tittade upp kom Glänsa springande efter vägen och blev ikappsprungen av fyra vargar. De högg henne bak i rumpan, berättar Per-Anders Karlsson.

Han släppte sin finnstövartik, Mokällans Glänsa, vid Knapptjärn på Mattsbo jaktklubbs marker öster om Smedjebacken i Dalarna i morse.

Glänsa är svenskt jaktchampion och svensk utställningschampion och har klarat RR-provet. 2018 vann hon Nordkalottmästerskapet och porträtterades som Månadens hund i Jaktjournalen i december 2018.

På tisdagsmorgonen reste hon en hare och drev den, men just när attacken inträffade hade hon tappt.

Försvarade sig

– Jag gick mot bilen när Glänsa kom med vargarna efter sig. När hon blev biten snodde hon runt och högg en av vargarna över nosen så att den skrek. Hon är ingen tuff hund, men nu visade hon skärpa, säger Per-Anders Karlsson.

Han sprang och mötte hunden och vargarna försvann åt varsitt håll.

– Det var valpar, men jag misstänker att de vuxna vargarna måste ha varit någonstans i närheten, säger Per-Anders Karlsson.

Vargforskare Olof Liberg finner uppgifterna som mycket intressanta.

– Hur stora var vargarna? Det måste du fråga, säger Liberg.

– De var något större än hunden och hon är 55 centimeter hög i manken, säger Per-Anders Karlsson.

– Det stämmer med storleken så här års. En person som inte är van med hunddjur hade säkert sagt att det var jättestora vargar, säger Liberg.

Jakt eller hårdhänt lek?

Han har inte hört talas om något liknande.

– Det är svårt att säga om vargvalparna såg hunden som en inkräktare, om den passerade deras rendezvous-plats och därmed triggade igång jaktinstinkten hos dem, eller om de rent av försökte leka med stövaren, säger Olof Liberg.

I så fall var det fråga om hårdhänt lek, för när Per-Anders Karlsson kom hem hittade han blod efter Glänsa.

– Jag hittade blod på liggplatsen och när jag kollade hittade jag ett hål baklåret, säger Per Anders.

Nytt vargrevir

I somras blev en vargvalp ihjälkörd vid Finnbo gård, som ligger cirka tio kilometer från platsen där stövaren Glänsa blev attackerad på tisdagsmorgonen. Det visade sig att ett nytt vargpar etablerat sig i området – tiken är född i Gåsmyren-reviret som tidigare haft sina marker där.

Per-Anders Karlsson har lätt att hålla sig för skratt. Han behöver hålla sina stövare i form inför tävlingar i höst, men nu är han tveksam till att släppa på markerna utanför Smedjebacken mer.

– Gåsmyren-vargarna har aldrig rört någon hund, säger han.