Fyra män anhållna för illegal vargjakt på sjön Amungen

Fyra män greps på tisdagsmorgonen och sitter nu anhållna misstänka för delaktighet i dödandet av en varg på sjön Ammungen i Rättvik i mars. – Vargen var skjuten, säger polisens presstalesperson, Stefan Dangardt.

Fyra män har anhållits misstänkta för inblandning i illegal vargjakt på sjön Amungen. Karta: Hitta.se

Polisens regionala insatsstyrka slog tidigt på tisdagsmorgonen till i byar i närheten av Amungen.

– Utredningsarbetet ledde till att misstankarna stärktes mot fyra män i åldrarna 20 till 35 år. De anhölls i sin frånvaro och greps på morgonen i flera byar i Rättvik och Falun, berättar polisens presstalesperson, Stefan Dangardt.

Det var lördagen den 9 mars som polisen fick samtal från vittnen som sett en varg jagas med skoter på Amungens is. Jaktjournalen har skrivit om det bland annat här och här.

Tidigt var polis och åklagare övertygade om att vargen dött på platsen och att den inte tagit sig därifrån på egen hand.

”Poliser överallt”

Det analyserade blodet på isen visade sig komma från en varg i Sjösvedenreviret.

Polisen satte bland annat in helikopter i jakten på en klarblå skoter av märket Lynx som vittnen sett användas i jakten på vargen.

– Det är poliser överallt här, berättar en person som Jaktjournalen talat med och som blev vittne till tisdagsmorgonens polisinsats i bland annat byn Blecket.

Polisens presstalesperson, Stefan Dangardt, avslöjar inga detaljer ur utredningen, exempelvis om man påträffat den efterspanade skotern.

Några av männen som nu frihetsberövats är också misstänkta för andra  jaktbrott.

– Det är jaktbrott av normalgraden vi utreder i samband med årets björnjakt. Vi kommer att göra husrannsakan i de fastigheter där männen greps. Det är allt jag kan säga. Männen är i alla fall anhållna och gripna, säger Stefan Dangardt.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

DEBATT: ”Som att bita sig själv i svansen”

Det kan inte ses som något annat än en ren och skär maktdemonstration för att tysta inte bara den enskilde medlemmen utan även alla andra medlemmar, som eventuellt skulle kunna tänka sig att kritisera organisationen. Det skriver professor Eva Schömer i ett svar i debatten mellan henne och Svenska Kennelklubben, SKK.
ANNONS ▼

Annonser