Jaktnyheter

Sista länsstyrelsen ut – fyra lodjur får fällas i Västerbotten

Fyra lodjur får fällas i Västerbotten. Arkivbild Gettyimages.

Som sista länsstyrelse beslutade Västerbotten sent på tisdagseftermiddagen om årets tilldelning av lodjur. Totalt får fyra djur skjutas i länet. Det innebär att sammanlagt 201 får fällas i Sverige 2023.

"}}

Jaktjournalen kunde på tisdagen berätta att 21 lodjur får skjutas i Jämtland och 12 i Västernorrland. Nu har även Länsstyrelsen i Västerbotten kommit med sitt beslut om tilldelningen inför årets licensjakt på lodjur och totalt får alltså fyra djur skjutas i länet. Det uppger länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Enligt länsstyrelsen visar inventeringen att det finns ungefär lika många lodjur i länet som ifjol och att stammen ligger under miniminivån för Västerbotten. Målet för lodjursstammen är att det varje år ska finnas ungefär 23 familjegrupper i Västerbotten.

–  Hittills i år har vi konstaterat 17,5 familjegrupper för Västerbottens del. Vi ligger alltså under länsmålet, vilket gör att licensjakten inte kan bli så omfattande. Tilldelningen grundar sig på olika beräkningar som har gjorts, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Västerbotten i pressmeddelandet.

Jakt i två olika områden

Jakten får alltså bedrivas inom två olika områden. Det västra området, med två tilldelade lodjur, utgörs av kommunerna Dorotea och Åsele samt delar av Vilhelmina kommun. Även i Östra området finns två lodjur på tilldelningen och det utgörs av delar av kommunerna Vindeln, Vännäs och Umeå.

 I övriga delar av länet är jakt inte tillåten.

–  Med årets låga tilldelning på endast fyra djur i två utpekade områden räknar vi med att kunna hålla lodjursstammen på en acceptabel nivå, samtidigt som vi bidrar till att minska problembilden kring lodjuren inom rennäringen, säger Ulf Bergelin, biträdande enhetschef på Länsstyrelsen i Västerbotten

Beslutet innebär att samtliga länsstyrelser nu fattat beslut och att totalt 201 lodjur får fällas i Sverige under licensjakten 2023.