Fyra björnar för familjen Spånberg och deras jaktkompisar | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 månader sedan Björnjakt 2021
Det har gått bra i björnjakten för Jalle och Ellinor Spånberg, sonen Jimpa Lindberg och de andra jaktkamraterna. Foto: privat
Fyra björnar för familjen Spånberg och deras jaktkompisar

Jalle och Ellinor Spånberg och deras jaktkompisar har haft fantastisk björnjakt i norra Dalarna i år. Och det som har blivit tradition inträffade i år igen - man sköt den sista björnen i tilldelningen i Dalarna.

– Det var mycket spännande jakt, säger Jalle Spånberg om björnhonan som han fällde på gångstånd vid 12-tiden på onsdagen för plottarna, Plotta och Rambo som är kullsyskon.

Man jagar tillsammans med Ellinor Spånbergs son, Jimpa Lindberg, och har använt sin egen plott och Jimpas plott.

Premiärdagen jagade man i Hansjö i Orsa och Jimpa kom åt att fälla en hona på 148,2 kilo.

Sedan har man jagat norr om Idre. Den 30 augusti fällde Gustaf Halvarsson en hane på 84,8 kilo och dagen efter var det åter Jimpa Lindberg som fick skottchans. En hane på 96 kilo gick i backen.

Tips om björn

Vid tiotiden på onsdagsmorgonen släppte man Plotta och Rambo efter att tips kommit in från en privatperson: Betande björn hade varit synlig på ett hygge i trakterna söder om Vassbogruvan norr om Idre.

– Det var en morsk liten björn. Hon stod i upptaget och sedan var det stånd och långsamt gångstånd om vartannat. Man brukar säga att det kan bukta som ett hardrev – och det gjorde det verkligen den här gången. Det gick runt på en hektar inne i den tätaste oröjda björkslyn, berättar Jalle.

Vid tolvtiden hade Jalle hittat en hög grästuva där han tog sig ett pass för att försöka se björnen. Det en meter höga björkslyet gjorde dock att björnen hann komma in på fem-sex meters avstånd innan Jalle kunde avlossa sin 9,3×62 och björnen föll på platsen.

– Det var en hona på 42 kilo, men det var en stursk liten björn. Den jagade hundarna då och då och flyttade sig bara sakta, sakta framåt, berättar Jalle.

Lite älgjakt först

Ellinor har också varit i hetluften under jakten. På tisdagen fick hon hundar och björn framför sig på cirka 80 meters avstånd, men då vek björnen av.

– Den hörde antagligen mig och sprang tillbaka mot Jimpa där det small, säger Ellinor.

När intervjun görs hänger Jalles björn i slakteriet och Jalle och Ellinor är i färd med att flå den. Köttet säljer de till Karelius Chark i Lima, så den kommer sannolikt att bli björnkorv.

– Vi har lite krokar ute om björnjakt norröver. Först ska vi jaga älg i en vecka, sedan åker vi norrut om det finns jakt kvar, säger Ellinor.

Från vänster: Jimpa Lindberg med plotten Rambo, Peter Fredriksson, Jalle Spånberg, Kurt Persson och Gustaf Halvarsson med plotten Chase. Foto: Privat

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!