Jaktnyheter

Fullmatat på årets Swedish Game Fair

Snart öppnar Swedish Game Fair på Skokloster. Monterbyggande, tältresning och inredning av montrar pågår för fullt, ända in i det sista på slätten utanför slottet. Foto: Marcus Bjärneroth

Klockan nio idag på morgonen går startskottet för årets upplaga av Swedish Game Fair. Drygt 180 utställare har samlats på Skoklosters slott för att bjuda på allt från matlagningstips och vargdebatt, till hund- och skytteuppvisningar.

"}}

Årets Swedish Game Fair invigs klockan 11.15 idag, torsdag, av Dag Lidén – generalsekreterare i Svenska Jägareförbundet. Men mässan öppnar redan klockan 09, så när Lidén äntrar invigningspodiet pågår mässaktiviteterna redan för fullt.

Nytt jaktbilsområde

Att Swedish Game Fair pågår i dagarna tre, från torsdag till lördag, är en förutsättning för att den som vill ta del av årets hela mässutbud ska ha en chans att hinna se allt. Programmet är minst sagt fullmatat.

– Det känns oerhört kul att äntligen få träffa jägare och naturintresserade. Skokloster är en bra plats och det känns som om förutsättningarna är rätt och vi hoppas många bra möten, säger Fredrik Johansson som representerar optikmärket Swarovski Nordic. Foto: Marcus Bjärneroth

Här finns något för alla med intresse för jakt, hundar och friluftsliv.

Nytt för i år är att mässan byggts ut med en motorutställning, som bland annat förevisas av motorveteranen Leif Fredriksson. Klockan 15 på fredagen korar han för första gången i Swedish Game Fairs historia Årets jaktbil på mässans motorområde.

– Det är mycket snack på mässor och på sociala medier om hur man utrustar sin bil med belysning, inredning och allt vad det nu innebär så jag tänkte att det här vore väl någonting att hugga tag i lika fullt som att man åker till en bilmässa i Jönköping kring påsk och tittar på extrema bilar, säger han i ett pressmeddelande på Swedish Game Fairs hemsida.

Mängder av uppvisningar

Vallhundar, grythundar, vapensökhundar, spaniels och andra jakthundar får bekänna färg i de många olika hunduppvisningar som står på mässprogrammet.

Hagelskytten och världsmästaren Raniero Testa från Italien finns på plats för att hålla skytteshow.

Jaktprofilen Mikael Tham har utbildning i ämnet ”Kulor, kalibrar och jakt” och Gunnar Glöersen från Svenska jägareförbundet visar hur man kan kartlägga sina älgar med en viltkamera.

Skytte en självklarhet

Parallellt med att Agria Swedish Game Fair Cup – Nordens största apporteringstävling – pågår för den som har med sig sin egen hund möjlighet att delta i Scurry, en apporteringstävling till vilken alla hundar är välkomna. Den som vill kan även testa sin hund på älg.

Emil Ekman och Anton Hagstedt från svenska färskfoderproducenten Fodax är återkommande utställare. Förväntningarna på årets mässa är höga. Foto: Marcus Bjärneroth

Olika typer av prova-på-skytte är ett självklart inslag på Swedish Game Fair. I år kan man inte bara prova lerduveskytte, luftgevärsskytte, hagelskytte och skytte med de allra grövsta kalibrarna. Tillfälle att testa hur man hanterar blåsrör och slangbella finns också.

Drop-in för giftaslystna

På temat ”Farming the wild” visar Mike Robinson hur man flår, styckar och tillagar sitt vilt, och klockan 13 på torsdag kommer representanter från våra riksdagspartier till mässan för att debattera vargförvaltning.

Flera av mässaktiviteterna och utställningsmontrarna kommer garanterat att locka många besökare.

Ett av de mest spektakulära inslagen blir nog den aktivitet som har minst jaktanknytning av dem alla: drop-in-vigsel i Skoklosters kyrka mellan 13 och 15 idag, torsdag.

Mer information om Swedish Game Fair hittar du här.