Jaktnyheter

Full jaktledare skottskadade jaktkompis – åtalas

De blir rättsligt efterspel för den vildsvinsjägare som i november skottskadad en jaktkompis. Foto: Gettyimages
Det blir rättsligt efterspel för den jägare som i november skottskadade en jaktkompis under vildsvinsjakt utanför Enköping. Mannen var jaktledare och berusad – och trodde att han sköt på ett vildsvin.
Åklagare Elin Blank vill ha den åtalade mannen dömd för grovt vållande till kroppsskada. – I och med att han var berusad blir rubriceringen ”grovt” brott, säger Elin Blank till Jaktjournalen. Det var den 9 november på kvällen som olyckan inträffade. SOS fick larm strax före klockan 22 och när polispatrullen anlände till platsen såg man att någon signalerade med en ficklampa i mörkret. Där påträffades en man som var skjuten i vaden och jaktledaren som avlossat skottet. Jaktjournalen har rapporterat om fallet här. Ytterligare en jägare och en yngre man var med på jakten under kvällen. Men när olyckan inträffade lämnade de platsen och åkte hem. När de såg polisbilens blåljus dumpade de ett gevär efter vägen och inledningsvis misstänktes de för skyddande av brottsling. Dessa misstankar är idag helt avskrivna.

”Fick panik”

– Jag uppfattar att de fick panik eftersom de var förtvivlade över vad som skett, kommenterar Elin Blank. Både poliserna, som anlände först till platsen, och ynglingen som deltog upplevde jaktledaren som påtagligt berusad. Provtagning inne på sjukhus visade att han hade en alkoholkoncentration på 1,56 promille i blodet. Själv säger jaktledaren i förhör att han under dagen druckit fyra-fem starköl och att han inte kände sig påtagligt full. Ynglingen som deltog i jakten stod intill jaktledaren när skottet mot jaktkamraten avlossades. Han har berättat att mannen tyckte sig se ett vildsvin i värmekameran, höjde sitt vapen och sköt.

Stoppade blodflödet

Skottet träffade jaktkompisen i vaden och han föll ihop skrikande. Jaktledaren och ynglingen var snabbt framme hos honom och tog klädesplagg som de tryckte mot såret för att stoppa blodflödet. Åklagare Elin Blank har inga uppgifter om hur den skadade mår idag. Av förundersökningen framgår det dock att han opererats ett flertal gånger. – Om den misstänkte fälls för grovt vållande till kroppsskada är maxstraffet fyra års fängelse. Något lägsta straff finns inte i skalan, säger Elin Blank. Mannen har i förhör erkänt brott.