Annons
Full fart på vargfronten i Västra Götaland - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
9 månader sedan vargattacker
En varg har förirrat sig in i Vänersborg - och från Dals-Ed rapporteras en vargattack mot en fårbesättning. Foto: Gettyimages
Full fart på vargfronten i Västra Götaland

Det är full fart på vargfronten i Västra Götaland. När detta skrivs befinner sig en varg inne i de centrala delarna av Vänersborg och från Dals-Ed rapporteras om en vargdödad tacka.

– Vargen i Vänersborg har setts av väldigt många människor. Den har bland annat varit vid Tärnaskolan och Fridaskolan. Vi hoppas att den hittar ut från stan snart, säger Nelly Grönberg, handläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Natten mellan tisdagen och onsdagen dödades en tacka i en fårbesättning i Dals-Ed, som ligger cirka 90 kilometer från Vänersborg. Men det behöver inte vara samma varg som nu rör sig i Vänersborg, enligt Nelly Grönberg.

– Just genom Dals-Ed kommer det in många vargar både från Norge och Värmland, säger hon.

Dessutom ser det nya Vikenreviret i trakterna av Töreboda att kunna bli ett problemrevir. Där dödades två får i en attack mot en fårbesättning den 10 april.

– Det är tre vargar som går tillsammans i området – två tikar födda med några års mellanrum i Tiveden och en hane från Tansen 4 i Dalarna, berättar Nelly Grönberg.

Attack mot får i höstas

Hanen har genom DNA knutits till en attack mot en annan fårbesättning i Vikenreviret augusti 2021.

– Besiktningsmannen tyckte sig se spår efter tre vargar vid hagen i Töreboda. Det är lite märkligt, men på något sätt verkar de tre vargarna hänga ihop, säger Nelly Grönberg.

Tikarnas födelserevir, Tiveden, skapades av Naturvårdsverkets personal vårvintern 2013 då ett invandrat vargpar från Finland-Ryssland sövdes i Norrbotten och transporterades till Tiveden i Örebro län och släpptes ut.

Med tanke på de båda Vikentikarnas ursprung och genetik – blir det extra svårt att få skyddsjakt på dem?
– Vi är av den uppfattning att det är beteendet, inte ursprung, som styr om det blir skyddsjakt. Det går inte att ha individer som inte går att ha tillsammans med jakt och tamdjurshållning. Det tycker länsstyrelsen. Det är möjligt att diskussionerna blir mer långdragna, men vi måste ha vargar som fungerar, svarar Nelly Grönberg.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!