Jaktnyheter

Friad från misstanke om grovt jaktbrott – vill ha ersättning

Det tog nästan tio månader innan den friade jägaren fick tillbaka sina jaktvapen. Bild: Gettyimages och logga Justitiekanslern

En jägare i Dalarna som friats från misstankar om grovt jaktbrott begär nu ersättning av staten.
- Skönt att det här över - det har varit rena pinan, säger mannen till Jaktjournalen.

"}}

Det var i mitten av mars 2021 som mannen och en jaktkamrat greps i stora polisinsatser.

– Jag hade skickat bilder som var ett practial joke till min före detta sambo. Hon ville djävlas med mig när det tog slut och skickade bilderna till polisen, berättar mannen.

Bilderna ska ha föreställt ett vapen på ett bilsäte och mannen med en skjuten tjäder.

– Misstanken var att fågeln var skjuten från bil och rubriceringen var grovt jaktbrott, säger mannens försvarare, advokat Erik Söderman.

Fick nyligen sina vapen

Mannen släpptes efter 33 timmar och polisen kunde inte finna bevis för att något jaktbrott förövats.

Det tog dock flera månader innan han fick tillbaka sina mobiltelefoner. Och sina jaktvapen kunde mannen hämta ut från polisen först för en månad sedan.

– Det är har varit en tuff tid. Det är konstigt att något sådant här kan bli så stort – hur mycket har det kostat samhället? säger mannen.

Advokat Erik Söderman är kritisk till hur rättssystemet fungerat.

– Det här fallet, precis som många andra, liknande fall, visar hur enkelt det är att bli frihetsberövad på otroligt lösa grunder, säger Söderman.

Han bedömer att den friade jägaren kan få omkring 3.000-4.000 kronor i ersättning av justitiekanslern för det felaktiga frihetsberövandet och det psykiska lidandet.

Vad säger du om att det tog så lång tid innan din klient fick tillbaka sina vapen?
– Det är beklagligt att det går till på det här sättet. Som vi ser det tog det för lång tid för åklagaren att lägga ned förundersökningen, och det ledde till att beslaget av vapnen bestod så lång tid, svarar Erik Söderman.