Annons
Fredrik sköt drömtjur - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan stortjur
Far och son, Fredrik och Rasmus Ekman, fick en riktigt händelserik jaktdag. Foto: Privat
Fredrik sköt drömtjur
Far och son fick händelserik jaktdag

Fredrik Ekman från Sundsvall fick skjuta en riktig drömtjur i lördags.
– Den har gäckat mig hela hösten, men nu kom den ut första jakten jag deltog som passkytt.

Fredrik Ekman blev varse 19-taggaren redan i september, då hans äldre jämthundshane, Båthällans Bolt, fick kontakt med den.

– Då var det en passkytt som hade skottchans, men vi hade förbud mot tjurar över tio taggar, så det bara att låta den gå, berättar Fredrik.

Han jagar i Nora jaktlag strax nordväst om Sundsvall. Nästa gång han fick kontakt med den stora älgen var det hans unghund, Fjällälgens Senja, som letade upp den.

– Då hade vi slut på tjurar i tilldelningen, så jag lät unghunden skälla en stund, sedan var det bara att lyfta på hatten och låta den gå, konstaterar Fredrik.

Small om hornkronan

I lördags jagade man igen och eftersom Fredrik känt sig krasslig under fredagen beslöt han sig för att delta som passkytt.

– Kompisens unga jämttik har kommit igång riktigt bra på slutet och hon hittade älg. En annan passkytt meddelade att en riktigt fin tjur passerat och när jag hörde att det small om hornkronan och träden i närheten, förstod jag att den kom rakt emot mig.

Fredrik stod på ett hygge och hade bra kulfång. Han kunde invänta att älgen visade sig för honom.

– Den kom ut på 80-meters avstånd och lade sig efter andra skottet. Det var extra roligt, för jag hade grabben (tolvårige Rasmus) med mig på passet. Och en timme innan 19-taggaren kom ut fick en tiotaggare framför oss som jag sköt. Det blev en spännande jaktdag, säger Fredrik.

”Lätt över 300 poäng”

Det är den största älg han skjutit i sitt liv. Slaktad vägde tjuren 250 kilo, men Fredrik funderar på om vågen verkligen funkade som den skulle.

– Tiotaggaren vägde 218 och 19-taggaren var bra mycket större. Men han var ganska avmagrad – det syntes att han härjat ordentligt med älgmadamerna under hösten, säger Fredrik.

Han har visat hornkronan för Jägareförbundets trofébedömare och fått en hint om varåt det lutar när det är dags att mäta in trofén.

– Det är ett guldhorn och lätt över 300 poäng, det behöver jag inte ens fundera på, sa han till mig.

– Det här resultat av att älgskötselområdet valt att spara tjurar över tio taggar i september under ett antal år, konstaterar Fredrik.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!