Jaktnyheter

Framgångsrik licensjakt för de norska järvjägarna

Licensjägarna på järv i Norge är allt mer framgångsrika. Foto: Gettyimages

De norska jägarna lyckas bättre och bättre i licensjakten på järv.
- Det är positivt, tycker Ellen Hambro, direktör för Miljödirektoratet.

"}}

Licensjakten på järv sträcker sig från 10 september till 15 februari, skriver Miljödirektoratet i ett pressmeddelande. Under säsongen som avslutades för en vecka sedan fällde landets licensjägare 60 järvar, vilket är en rekordsiffra.

Vintern 2015/2016 fälldes 43 järvar av licensjägare. De följande vintrarna var antalet 58, 35, 47, 50 och 59.

Och nu vinter blev antalet alltså 60 stycken.

Allt som allt, inkluderat även skyddsjakter utförda av statliga tjänstemän och speciella skyddsjaktslag samt övrig dödlighet, fälldes 75 järvar i Norge mellan 10 september och 15 februari. Även det är rekord.

– Det är positivt att se att licensjakten har varit mer effektiv än tidigare år. Detta kommer troligtvis att reducera tapp av får och tamren förorsakad av järv den kommande betessäsongen, säger Ellen Hambro vid Miljödirektoratet i pressmeddelandet.

Myndighetens tjänstemän konstaterar att järvjakt är krävande och förutsätter tålmodiga jägare. Man tror att ökad kunskap och erfarenhet i jägarkåren har bidragit till antalet fällda järvar.

– I en del områden är det en utmaning att fälla järvar, och det har lagts ned en betydlig insats av jägare och Statens naturoppsyn för att reglera ned bestånden mot beståndsmålet. Det är därför positivt att antalet djur fällda av licensjägare ökar, i linje med Stortingets målsättning, säger Ellen Hambro.