Jaktnyheter

Framgång för norska jägare om halvautomater

Efter protester från jägare har norska polisen bantat sin lista över halvautomater som föreslås bli förbjudna. Arkivbild: Gettyimages

Den norska polisen tar till sig av kritiken om "förbudslistan" över halvautomater. Antalet vapenmodeller som föreslås bli förbjudna har bantats kraftigt.

"}}

Jaktjournalen har berättat om Norska polisens förslag om förbud mot halvhautomatiska studsare. Det handlade i utgångsläget om 22 grovkalibriga och 42 finkalibriga modeller.

Norges jägar-och fiskarförbund, NJFF, skrev till regeringen och protesterade. Nu har polisen reviderat listan och föreslår förbud mot 15 grovkalibriga och 11 finkalibriga kulgevär.

NJFF skriver på sin webbsida att de flesta vapen som tagits bort från listan kommer att vara förbjudna att köpa eller sälja, men de är fortsatt lovliga att använda för sina nuvarande ägare.

”Nyttigt att reagera”

– Vi har följt arbetet med den nya vapenlagen noga under många år. Det visar sig att det är nödvändigt, och även att det är nyttigt att reagera när myndigheterna går längre än vad som är lagligt tillåtet, säger Vidar Nilsen, expertrådgivare på NJFF, på förbundets webbsida.

De vapen som blir totalförbjudna måste lämnas in till polisen för destruktion. Ägarna föreslås få en schablonersättning på 4.000 kronor.