Jaktnyheter

Förvarade jaktvapen hos fader – döms för vapenbrott

Human hand opening a metal safe with a gun inside, studio cropped shot

En man i 40-årsåldern som flyttat utomlands, låste in sina jaktvapen i ett vapenskåp hos sin far, men glömde en detalj; att tala om det.

"}}

Det handlar om ett kulgevär, ett hagelgevär och ammunition, skriver tidningen Barometern i sin pappersupplaga den 22 maj.

Vapenägaren som är i 40-årsåldern har i cirka 20 år bott utomlands och till en början haft sina jaktvapen med sig. Men i grannlandet blev det ingen jakt och mannen fick frakta sina vapen över landsgränsen varje gång han skulle jaga hemma i Sverige.

Lämnade kvar vapnen

I början av år 2019 bestämde han sig därför för att lämna sina vapen hemma hos sin far, där de låstes in i ett godkänt vapenskåp i källaren.

Men han talade aldrig om för sin far att han lämnat vapnen där och fadern som inte håller på med jakt, var därmed ovetandes både om vapnen och om lagstiftningen.

I mars 2020 uppdagades händelsen som ägt rum i Högsby kommun. Barometern uppger dock inte hur det hela kom till polismyndighetens kännedom.

Vapenägaren som är i 40-årsåldern har nu dömts i Kalmars tingsrätt till dagsböter om totalt 2 700 kronor, för brott mot vapenlagen genom att ha förvarat vapen hos annan utan tillstånd.